Opera Maghiară Cluj-Napoca | ”Bărbierul din Sevilla” într-o nouă viziune regizorală

marți, 10 mai, 18:30

La foarte scurt timp după reușita la ”Carmen” de Bizet, Szabo Emese revine în atenția publicului și nu numai a publicului, cu o nouă producție, Bărbierul din Sevilla (sub titlul ”Almaviva sau Inutila precauțiune”), titlu ce nu are deloc nevoie de prezentări.

Opera lui Rossini-libretul Cesare Sterbini/după comedia lui Pierre Beaumarchais-a avut premiera mondială la 20 februarie, 1816, pe scena Teatro Argentina din Roma, prima seară fiind un eșec. A doua reprezentație a stabilit odată pentru totdeauna, valoarea op-ului, prezent pe mai toate scenele teatrelor lirice din întreaga lume, de aici și renumele pe care și l-a câștigat, cel de ”opera buffă a tuturor operelor buffe”.

Reper al bel canto-ului, Bărbierul din Sevilla îl are în centrul atenției pe simpaticul bărbier Figaro, cel pus să încâlcească sau să descâlcească ițele în mai toate casele localnicilor din Sevilla. Și mă opresc aici, sunt convins că subiectul vă este cunoscut, familiar. Nu numai acțiunii și personajelor, ci și datorită unor momente muzicale de referință, mă refer la cavatina ”Largo al factotum” (Figaro), ”Una voce poco fa” (Rosina), ”Ecco ridente in cielo” (Almaviva), ”La calunnia” (Don Basilio), ”A un dottor de la mia sorte” (Don Bartolo), ”Cara immagina” (Rosina), ”Il vecchiotto cerca moglie” (Berta), la duetul Figaro-Rosina (”Dunque io son”), la cvintetul ”Don Basilio”), în discuție intrând Uvertura, dar și interludiul ploii.

Este și ultima premieră a stagiunii în curs pe scena instituției condusă de Szep Gyula, una care propune, pe lângă noua viziune regizorală, și o nouă distribuție, invitația de a onora spectacolul fiind astfel făcută.

Bărbierul din Sevilla, Gioachino Rossini (1792-1868); regia Szabo Emese, dirijor Nagy Gergo, scenografia Venczel Attila, costume Ledenjak Andrea, maestru de cor Kulcsar Szabolcs * distribuția: Bardon Tony/Almaviva, Balla Sandor/Figaro, Cristian Hodrea/Bartolo, Szilagyi Janos/Don Basilio, Blatniczki Dora/Rosina, Modra Noemi/Berta, Gergely Arnold/Ofițerul, Peti Otto/Ambrosio, Kincses Mark/Fiorello, Retyi Zsombor/Notarul, Balint Zsuzsanna/Servitoarea

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut