Onoruri stegarului martir, Ion Arion și eroilor din Agriș

În această a doua sâmbătă a lui decembrie, și a noua zi de la Sărbătoarea Națională, locuitorii din Agriș, un sat destul de viguros de la poalele Apusenilor, din care, la 1 Decembrie 1918, au plecat spre Alba Iulia o delegație de 20 tineri voinici iubitori ai Marii Uniri, au trăit un eveniment de mare vibrație istorică, comemorând eroii acestor locuri ce s-au jerfit pentru păstrarea identității și teritoriilor națiunii noastre.

Chiar dacă ziua a fost rece, sute de oameni au venit să participe la sfințirea monumentului din centrul civic al Agrișului, unde sunt trecute numele celor 40 de eroi căzuți în luptele duse în cele două războaie mondiale și așezată placa cu numele stegarului martir, Ion Arion, răpus, în gara Teiuș, de gloanțele trupelor ungare ce aveau sarcina să împiedice actul unirii de la Alba Iulia.

Evenimentul a fost deschis prin intonarea Imnului Național de către Muzica militară a Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina’’ Cluj și onorurile Gărzii Militare. A urmat dezvelirea Monumentului eroilor și a noii placi a eroului stegar – martir, Ion Arion.

După acest moment solemn, un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au oficiat slujba de sfințire a monumentului eroilor și a noii placi cu numele eroului stegar- martir ucis în preziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

La sfârșitul ceremonialului, ÎPS Andrei s-a adresat oficialităților prezente și armatei, prin a prezenta preocuparea duhovnicească, insistând pe cinstirea eroilor națiunii noastre, or Ion Arion este primul erou căzut la sărbătoarea de la 1 Decembrie 1918.

Ani mai mulți am fost prezent la mormântul lui…

Să luăm seama eroilor jertfiți pentru țară, chiar eroul Ion Arion, ne dă îndemnul să facem un viitor mai bun, prin învățătură, prin muncă și prin preocuparea duhovnicească. Prin iubirea de țară, putem să ne revenim să ne cinstim eroii care și-au dat viața pentru apărarea vieții celor mulți.

 

Între povețile ÎPS Andrei am reținut și exemplul dat de la Muntele Athos, cu o ceată de pelerini, împărțită în trei de către părintele Paisie Aghioritul, care împărțea cetele după preocupări, dar că toate aveau metehne. „Elevii și studenții voiau note mari fără să învețe, oamenii maturi încadrați în câmpul muncii voiau să câștige mult, fără să muncească, iar noi toți creștinii vrem sa ajungem în Rai fără să ai preocupări duhovnicești și să nu mergem la biserică. Ei, acestea nu sunt posibile fără învățătură, muncă și credință”, a spus IPS Andrei.

Înaltul Prelat a încheiat prin a-i binecuvânta pe cei prezenți, dorindu-le multă liniște și bucurie în aceste zile premergătoare sărbătorii Crăciunului.

ÎPS Andrei a înmânat Diplomă de aleasă cinstire preotului Victor Radu Varga și familiei Ioan Bucur, care au contribuit la ridicarea acestui monument.

Apoi a fost invitat la cuvânt Emil Luca, fiu al satului, care a vorbit de vechimea și evenimentele trăite de acest sat, unde s-au descoperit morminte ce au o vechime de peste 5000 de ani.

Despre monumentul sfințit de IPS Andrei, a spus că stegarul Ion Arion are un bust din bronz ridicat în Iara, în anul 2003, sfințit de ÎPS Bartolomeu, reamplasat în parcul din centrul comunei, alături de bustul eroului național, Avram Iancu.

A vorbit de mai multe momente istorice, însă a insistat pe evenimentul trăit de stegarul Ion Arion și Biserica de aici care a împlinit 95 de ani, despre modul cum a fost răpus, mișelește, tânărul stegar de 24 de ani al satului Agriș, în gara Aiud, când ridica cu mândrie patriotică cele trei culori ale drapelului național.

În aceeași spirit al respectului și onorurilor ce trebuie aduse eroilor neamului și stegarului Ion Arion, a vorbit un alt fiu al satului, Viorel Luca, președintele Asociației Luptătorilor din 21 Decembrie 1989 și președinte de onoare al Mișcării – Unității Revoluționarilor Decembrie 1989. Domnia sa a mărturisit că a venit să-l onoreze pe eroul satului, Ion Arion, care este și erou al Clujului și în acest cadru a sugerat primarului Dorin Popa, să-l facă pe stegarul Unirii– erou și cetățean – post-mortem al comunei.

A mulțumit ÎPS Andrei, preoților și militarilor Diviziei 4 Gemina, pentru că au dat valoare acestui eveniment care scrie o nouă pagină în istoria acestei comunități cu o bogată istorie.

Despre această solemnitate a vorbit și edilul comunei Iara, Dorin Popa, care a spus, între altele, că în acest monument nu este doar o simplă structură de piatră și nume, ci un simbol al sacrificiului și curajului și dăruirii, sunt vieți curmate în numele libertății… „Promitem să nu-i uităm și să fie o amintire vie care să o transmitem generațiilor viitoare”, a spus edilul.

În încheiere s-au depus coroane de flori din partea Primăriei Iara, Bisericii Ortodoxe de aici și din partea Diviziei 4 ,,Gemina’’, iar garda de onoare a defilat prin fața monumentului și mulțimii ce a aplaudat gestul militarilor.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut