Omagiu „poetului luminii”

Joi, 11 mai, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a fost gazda unor manifestări culturale aparte dedicate omagierii poetului Lucian Blaga, de la a cărui naștere se împlinesc acum 128 de ani.

Cu acest prilej, Béatrice Libert, reputat poet și critic literar belgian, a susținut o conferință comprehensivă sub genericul „Elogiul luminii la Lucian Blaga”, o fericită incursiune tematică prin ceea ce înseamnă paradoxurile imaginarului liric blagian. Reținem aplecarea asupra duetelor teluric – celest, vizibil – invizibil, apropiat – inaccesibil, asupra paradigmelor oximoronice, asupra panopliei elementelor universale primordiale care ancorează poezia lui Lucian Blaga în locul ei binemeritat din panteonul liricii românești și, iată, europene.

Totodată, manifestarea a adus în atenția celor prezenți antologia de autor „Despre ele”, semnată Béatrice Libert (ed. Școala Ardeleană, 2023, trad. Horia Bădescu). Cartea a fost prezentată de poetul Horia Bădescu și editorul Vasile George Dâncu.

„O fenomenologie a femeii”

Un moment de reală savoare literar-artistică a fost ocazionat de participarea actriței Ileana Negru, care a încântat publicul cu un recital din poezia lui Lucian Blaga. De asemenea, prin intermediul lecturii bilingve în limbile franceză și română ale celor trei oaspeți – Béatrice Libert, Horia Bădescu și Ileana Negru – am pășit, preț de câteva clipe, în universul poeziei autoarei belgiene, un univers inspirat din realitatea frumoasă și tragică în același timp în care este prinsă femeia contemporană.

 

„Această carte nu face din bărbat demon și din femeie înger. Vorbește în numele femeii, plecând de la realitatea ei, cu bunele și cu relele, cu visele și cu dezamăgirile ei, cu tot ceea ce poate să ne dea o fuziune de viețuire și de caracter. Este o carte pe care eu am tradus-o participând la emoția pe care o relatează aceste poeme, încercând să redau în limba română toată puterea expresivă pe care poemele o au în limba franceză. Este nu numai o fenomenologie a femeii ci și un fel de biografie interioară chiar a scriitoarei însăși”, a subliniat poetul Horia Bădescu în intervenția sa.

„Lucian Blaga sunt chiar eu”

„Îmi amintesc că îmi luam notițe pe marginea paginilor, am fost foarte atinsă de poezia lui Lucian Blaga. Cred că acesta este rolul cel mai important al poeziei, de a ne atinge, de a ne face să credem că ceea ce stă scris acolo, în cuprinsul paginii, este, totodată, o experiență pe care am trăit-o ca atare. Am descoperit că Lucian Blaga sunt chiar eu, într-o anumită măsură. Universalitatea liricii sale este o caracteristică extrem de importantă. Cunosc poeți contemporani, pe Horia Bădescu, Valeriu Stancu, Constantin Abăluță, nu am luat foarte mult contact cu poezia veche românească și de aceea Lucian Blaga este pentru mine descoperirea unui poet fundamental. Cred că este foarte modern, acordă o importanță deosebită naturii, luminii, elementelor primordiale, ne vorbește despre nevoia de a ne îngriji de planeta noastră. Prin tematica sa, Lucian Blaga este în pas cu nevoile la care trebuie să fim, indiscutabil, atenți”, a declarat pentru Făclia poeta Béatrice Libert la finalul evenimentului.

În foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, cei de față au putut admira expoziția „Lucian Blaga în fondul de documente al Compartimentului Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală”.

„Mai aproape de uman”

Manifestările în memoria „poetului luminii” au continuat joi, 11 mai, de la ora 16, prin conferința susținută de poeta Béatrice Libert la Facultatea de Litere a UBB, cu titlul ”Écrire au plus près de lʼhumain”, moderată de prof. univ. dr. Rodica Pop și lector univ. dr. Andrei Lazăr.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut