Omagiu martirilor eroi Horea, Cloșca și Crișan

An de an, din calendarul manifestărilor dedicate evenimentelor importante din istoria patriei, organizate de Societatea Cultural – Patriotică ,, Avram Iancu’’ din România, nu lipsesc nici aceste importante omagieri închinate eroilor neamului care și-au jertfit viața pentru nobilele idealuri ale eliberării gliei românești de sub robie și tiranie.

Și în această ultimă zi a lui februarie, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu”, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au organizat acest important ceremonial la Grupul statuar ,,Horea, Cloșca și Crișan’’, unde au fost prezenți numeroși tineri și vârstnici, iubitori ai istoriei noastre naționale.

La acest eveniment de păstrare a amintirii neînfricaților eroi au participat reprezentanți ai Societatii Cultural­­-Patriotice „Avram Iancu” din România, reprezentanți ai Primăriei Cluj Napoca, ai Consiliului Județean Cluj, reprezentanți ai Inspectoratului Scolar Județean Cluj, inspector Cristian Potora, reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din cadrul Ministerului de Interne, reprezentanți ai partidelor politice, elevi ai Colegiului „George Barițiu” și reprezentanți ai Ministrului Agriculturii.

Slujba de pomenire a eroilor a fost făcută de un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului însoțit de un numeros sobor de preoți condus de protopopul Alexandru Ciui, împreună cu reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Cluj, protopopul de Cluj, Mircea Marțian și diaconul Mihai Roman.

După slujba de pomenire și cuvântul evocator și pilduitor al mitropolitului Andrei, elevii de la școala muzicală Mureșan Felician au cântat o priceasnă neuitând că omagierea jertfei eroilor Horea, Cloșca și Crisan se petrece la prinderea postului Paștelor, post în amintirea jertfei mântuitorului Isus Cristos.

Masajul primarului Emil Boc a fost transmis de un reprezentant al primăriei clujene. Exprimând regretul domnului primar Emil Boc pentru imposibilitatea participării la manifestări datorită deplasării domniei sale la Bruxelles. reprezentantul primăriei a transmis felicitările domnului primar pentru activitatea Societății Avram Iancu din România de omagiere a eroilor neamului, dând asigurări că municipalitatea va spijini constant activitățile cultural-patriotice pe care le organizează societatea în Cluj-Napoca.

Evocarea semnificației răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan și a ecoului ei în Europa acelor vremi a fost făcută de istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a amintit participanților că Horea a fost și un priceput constructor de biserici din lemn, mărturie a acestei priceperi fiind și biserica din Cizer, aflată în patriomoniul muzeului.

În cuvântul său, protopopul Greco-catolic de Cluj. preotul Mircea Marțian, a evidențiat necesitatea de unire și comuniune între cele două biserici frățești și vocația jertfeliciei pentru binele neamului în faptele amândurora.

Sosiți din filiala Bucea a Societății Avram Iancu, Grupul coral-bărbătesc “Craii Măgurii”, condus de preotul Mircea Dejeu, a interpretat cu forță și cu multă vibrație artistică cântecele patriotice “Din Țara Moților noi am venit” și “Treceți Batalioane Române Carpații”.

Profesorul Vladimir Bogoslavievici Colegiul Național „George Barițiu” a prezentat istoria monumentului din Cluj-Napoca închinat eroilor omagiați, simbolistica acestuia, atrăgânt, totodată, atenția cu privire la superficialitatea educației cultural patriotice în rândul elevilor și reducerea orelor de istorie națională din programa școlară.

Și tot cu cântece ale grupului coral-bărbătesc “Craii Măgurii” din Bucea, s-a încheiat acestă frumoasă ediție comemorativă a eroilor Horea, Cloșca și Crișan.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut