Omagiu Eroilor-Martiri Horea, Cloșca și Crișan

Ca și în anii precedenți, și în acest final de februarie Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu’’ din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a organizat, ieri, în fața Grupului statuar „Horea, Cloșca și Crișan’’ de lângă Grand Hotel Napoca, ceremonia de comemorare a martirilor neamului românesc, Horea, Cloșca și Crișan, la împlinirea celor 237 de ani de când acești neînfricați eroi au fost executați prin tragere pe roată pentru că au luptat să-și elibereze neamul de sub tiranie.

Manifestarea, care a început la ora 12 și 30 de minute, a fost deschisă de președintele de onoare al societății, dl. prof. Victor Bercea, care a salutat prezența la acest important eveniment de mare rezonanță istorică a președintelui Asociației Cultural Patriotice Naționale, Tiberiu Groza, a primarului municipiului Cluj–Napoca, Emil Boc, a reprezentanților CJ Cluj, a delegaților și președinților din 24 de filiale din țară, Asociației Astra, Episcopiei Greco- Catolice de Cluj – Gherla, Asociației Concordia Transilvană, Societatea Culturală,, Bogdan Vodă’’ și un numeros public. Nu a fost prezent niciun parlamentar din Cluj, sau alt județ transilvan, probabil că muncesc pe brânci la pachetul de legi care pot scoate România din criza energetică și economică care duce țara spre mari și ne bănuite prăpăstii.
Vorbind despre durerosul eveniment petrecut acum 237 de ani, prof. Victor Bercea a precizat că execuția barbară a celor trei conducători a răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinul guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat dispreț și oprimarea la care românii transilvăneni erau supuși în propria țară. Urmașii acestor eroi martiri suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le păstrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române.

După intonarea Imnului României, un sobor de preoți, în frunte cu preotul paroh al municipiului, Alexandru Ciui, au săvârșit Te – Deum-ul de pomenire a eroilor ce au suferit durerea morții pentru iubirea de neam și țară. În același timp, a transmis mesajul de binecuvântare a ÎPS Mitropolit Andrei și omagiul celor trei eroi martiri ai neamului românesc.

Despre acest eveniment istoric crucial petrecut în anii 1784 – 1785, dar și despre cele ce au urmat până la Marea Unire, a vorbit, pe larg, primarul municipiului Cluj – Napoca, Emil Boc, în nota unui mare istoric, care, între altele a spus că Horea, Cloșca și Crișan a fost parte a demersului național de realizare a Unirii Magice din 1918. Jertfa lor nu a fost în zadar, a avut o dublă semnificație, în primul rând una socială și alta politică. Fiecare gest al românismului de o mie de ani a ținut flacăra vie a unității naționale și a crezului nostru creștin, și că împreună suntem puternici. Fără aceste evocări istorice, a subliniat primarul municipiului, o națiune nu are viitor. Această zi cu duble semnificații nu trebuie uitată, mai ales în aceste vremuri când războiul este în apropierea granițelor noastre… să ne uităm cu sprijin și solidaritate la poporul ucrainean în lupta lui pentru a-și păstra identitatea națională și de a ne apăra de tendințele naționaliste și revizioniste ale unora.

Apoi a vorbit de valorile naționale în Uniunea Europeană…insistând să nu uităm de fibra noastră națională. Să ne închinăm cu smerenie și recunoștință la acest Grup Monumental al eroilor martiri: Horea, Cloșca și Crișan, să avem încredere că uniți putem fi și mai bogați, și mai fericiți, să ne creștem copii în liniște și pace.

Despre martirismul eroilor a vorbit și cercetătorul dr. Mircea Abrudan, iar Ionuț Țene și Alexandru Groza au recitat poezii dedicate evenimentului.

În cadrul programului omagial au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Cluj – Napoca, apoi Consiliul Județean Cluj, Asociația Avram Iancu, Asociația Concordia Transilvană, PSD, PRN și filiale ale societății.

Ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Rapsodia Someșană, Rapsodia Clujeană și Muguri de Dor, care au dat culoare manifestării prin costumele lor naționale și ale tricolorului, au cântat Imnul Societății și al lui Avram Iancu, în acompaniamentul instrumentiștilor de la Rapsodia Someșană.

Organizatorii au oferit participanților, spre pomenirea martirilor, colaci, cozonac, sucuri și câte un pahar de vin, iar Consiliul Național al Societății și-a ținut ședința trimestrială la Grand Hotel Napoca.

Horea şi Cloşca au fost prinşi în pădurea Scoruşetului în 27 decembrie 1784, iar Crişan a fost capturat în 30 ianuarie 1785. Acesta din urmă s-a spânzurat în închisoare, iar Horea şi Cloşca au fost pedepsiţi şi executaţi cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acţiunile lor, prin care au încercat să îi scape pe ţărani de situaţia extrem de grea în care trăiau.

Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan a avut mare ecou atât în presa vremii, cât şi la nivelul diplomaţiei europene. Răsunetul răscoalei lui Horea în străinătate s-a propagat cu repeziciune pe arii geografice şi social-politice întinse. Printre publicaţiile europene care au manifestat interes faţă de mişcarea românilor din Transilvania s-a numărat ziarul londonez The Times.

Într-un articol publicat în ediția din 31 ianuarie 1785 se explică care au fost cauzele răscoalei, manifestându-se o clară simpatie faţă de români. Articolul a fost inserat în secţiunea „Ştiri”, pe prima coloană din a pagina a treia a ziarului. The Times avea patru pagini și fusese lansat în ianuarie 1785.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut