Omagiu adus eroinei Apusenilor

O manifestare cu un profund conținut istoric și patriotic s-a consumat săptămâna trecută în una din comunele Apusenilor, unde s-a născut, a trăit și a luptat pentru salvarea cinstei, demnității, libertății și integrității patriei străbune, Pelaghia Roșu, de la a cărei trecere la cele veșnice s-au împlinit 150 de ani.

Comemorarea eroinei care a devenit simbolul Mărișelului și al femeilor din Țara Moților, a fost organizată de Societatea Cultural – Patriotică ,, Avram Iancu’’ din România, în parteneriat cu Primăria comunei Mărișel și a avut loc în vechiul cimitir al localității montane.

La acest important eveniment au participat oficialități locale, primarii comunelor Gilău, Măguri Răcătău și Mărișel, filialele societății din Mărișel și Beiuș, președintele societății, Tiberiu Groza, un numeros public, remarcând, aici, faptul că pe acest pământ de legendă, doamnele nu renunță la farmecul și frumusețea costumului popular tradițional.

Slujba parastasului de pomenire a fost săvârșit de preotul comunei, iar despre inteligența, clarviziunea, energia, sacrificiul și patriotismul exemplar al eroinei, Pelaghia Roșu a vorbit primarul comunei, Viorel Ghic, președintele Societății Cultural – Patriotice ,, Avram Iancu’’, Tiberiu Groza și profesorul Ioan Mariș, coautor al mai multor cărți care vorbesc despre anii viforoși 1848 – 1849, dar și despre splendoarea acestor înălțimi dintre cer și pământ ce definesc geografia  Apusenilor. La locul de veci al eroinei au fost depuse coroane de flori.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie