Olimpici clujeni medaliați la competițiile internaționale, premiați de Ministerul Educației

Cinci elevi clujeni medaliați în acest an la competițiile internaționale pe discipline școlare au fost premiați, la începutul săptămânii, în cadrul unei festivități găzduite de Opera Națională din București. De asemeni, au fost premiate și cele 9 cadre didactice care i-au pregătit,  precum și cele 5 unități de învățământ din care provin laureații.

În cadrul festivității au fost premiați, în total, 123 de elevi care au obținut anul acesta 171 de distincții (medalie de aur absolut, medalii de aur/ premiul I, medalii de argint/ premiul II, medalii de bronz/ premiul III, mențiune) la olimpiadele și concursurile internaționale sau regionale pe discipline (juniori și seniori). De asemeni, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (124), precum și unitățile de învățământ din care provin laureații (70)

Elevii clujeni premiați de Ministerul Educației sunt: Borsos Ágota, clasa a VII-a, Liceul Teologic Reformat –  Premiul I, Olimpiada Internațională de Limba, Literatura și Cultură Maghiară „Apácyai Csere János”; Dima Alexandru, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Internațională „Spectrum” – Medalie de argint, Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori și Medalie de argint, Balcaniada de Informatică pentru Juniori; Papp Viola Zsuzsanna, clasa a VI-a, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” – Mențiune, Olimpiada Internațională de Limba, Literatura și Cultură Maghiară „Apácyai Csere János”; Szabő Dőra, clasa a V-a, Liceul Unitarian „János Zsigmond” – Premiul I, Olimpiada Internațională de Limba, Literatura și Cultură Maghiară „Apácyai Csere János”; Voicu Teofil, clasa a X-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” – Medalie de bronz, Olimpiada Internațională Științele Pământului.

Profesorii clujeni pregătitori ai olimpicilor, premiați: Georgescu Dumitru, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda, Huber Ștefan, Bulzan Margareta, Crișan Mihaela și Nicoară Alexandru – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca (elev pregătit: Voicu Teofil); Halmagyi Katalin, Liceul Teologic Reformat (elev pregătit: Borsos Ágota); Minuță Virgilius Aurelian, Școala Gimnazială Internațională „Spectrum” (elev pregătit: Dima Alexandru); Fűlőp Éva Adela, Colegiul de Muzică ‘Sigismund Toduță” (elev pregătit: Papp Viola Zsuzsanna) și Cozma Gabriela, Liceul Unitarian „János Zsigmond” (elev pregătit: Szabő Dőra).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost majorate în acest an prin Hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/ medalie de aur, 12.5000 lei – premiul al II-lea/ medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/ medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/ medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/ medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

„Profesorul/ profesorii care au pregătit elevul/ elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/ lor. Pentru școala pe care elevul/ elevii o frecventează sau a/ au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației este peste 3.650.000 lei” – se precizează în comunicat.

În acest an, elevii români s-au clasat pe podium la toate competițiile internaționale la care au participat, iar câteva rezultate au reprezentat o premieră pentru țara noastră:

„La matematică, România a ocupat locul I, la toate competițiile europene, în cadrul clasamentului pe echipe: Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (Budapesta, Ungaria), Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (Sarajevo, Bosnia și Herțegovina) – cel mai mare scor din istoria competiției -, Olimpiada Balcanică de Matematică (Agros, Cipru) și Olimpiada Internațională de Matematică, unde România a ocupat locul 5 în lume, fiind cea mai bună clasare din 1994, precum și locul I la nivelul țărilor din Europa • România a fost inițiatoarea primei olimpiade de matematică, în urmă cu 63 de ani. Tot țara noastră a inițiat în acest an și prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe Spațiale pentru Juniori. Deși este o disciplină care nu se studiază în școală, lotul României a ocupat locul I;

Echipa României a obținut un rezultat excepțional și la cea de-a 52-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO2022), clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind, de departe, cea mai bună echipă din Europa. Vlad Ștefan Oros a obținut o medalie de aur, fiind și cel mai bun concurent european;

Pentru prima dată, echipa României a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Limba Germană (ediția 2022), desfășurată la Hamburg). Performanța aparține Teodorei Smîntancă-Strugariu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, aceasta clasându-se pe primul loc la nivelul B2, cel mai înalt din concurs

13 elevi au obținut distincții la mai mult de două competiții. O performanță deosebită a fost obținută de triplul campion, elevul Vlad-Ștefan Oros (Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara), medalia de aur cu punctaj absolut și cel mai bun concurent european la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022 (Kutaisi, Georgia). Vlad a mai obținut anul acesta, în numele României, o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică și locul 2 la nivel mondial, medalie de aur la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene, medalie de argint la Olimpiada de Fizică a Țărilor din Asia, precum și o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Lingvistică” – precizează Ministerul Educației.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut