Olimpiada Națională de Biologie, organizată la Cluj-Napoca

Eleve din Cluj au obținut un premiu I, două mențiuni și un premiu special la Olimpiada Națională de Biologie, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 26-29 aprilie.

La această etapă a olimpiadei, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în colaborare cu reprezentații Ministerului Educației, ai Universității „Babeș-Bolyai”, ai Societății de Științe Biologice, filiala Cluj și ai altor instituții partenere, au participat 162 de elevi din toate județele țării, 43 de profesori însoțitori și 25 de cadre didactice, membre în comisia centrală.

Clujencele premiate la această competiție (toate de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”) sunt: Rusu Irina Maria, clasa a XII-a – premiul I; Sângiorzan Ariana-Maria, clasa a X-a, Arieșan Florina-Lavinia, clasa a IX-a – mențiune și Moldovanu Patricia, clasa a XI-a – premiul special. Trei dintre aceste eleve s-au calificat în Lotul Național Lărgit, care se pregătește pentru etapa internațională a competiției: Rusu Irina Maria, Sângiorzan Ariana-Maria și Arieșan Florina-Lavinia.

„Îi felicit pe toți elevii pentru performanța calificării la această etapă națională, pentru interesul manifestat pentru inovație în domeniul științelor biologice, care oferă premisele ca tinerii olimpici să contribuie temeinic, prin pasiunea lor pentru știință, la schimbarea în bine a lumii în care trăim, la consolidarea viitorului planetei și a întregii omeniri. Totodată, îmi exprim bucuria de a putea desfășura, după doi ani, olimpiade școlare cu prezență fizică, acesta fiind cadrul competițional legitimat pentru a identifica și a promova excelența în educație. Consider că desemnarea municipiului Cluj-Napoca pentru desfășurarea acestei competiții este cea mai potrivită alegere. La Cluj-Napoca se investește foarte mult în educație și în cercetare, Universitate Babeș-Bolyai este cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, iar pasiunea olimpicilor pentru biologie ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic la universitatea clujeană, dar și într-o carieră de succes, în cadrul unor companii locale, de asemenea recunoscute pe plan intern și european. Mulțumesc Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, Primăriei Municipiului Turda, Universității Babeș-Bolyai și tuturor sponsorilor și partenerilor, implicați în organizarea acestei ediții a Olimpiadei Naționale de Biologie” – a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

La festivitățile de deschidere și de închidere a olimpiadei au fost prezenți: Traian Șăitan, inspector din Ministerul Educației și președinte executiv al Olimpiadei Naționale de Biologie, prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Marko Balint, prorector al Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. dr. Octavian Popescu, președinte de onoare al Olimpiadei Naționale de Biologie, Kerekeș Adelhaida, inspector școlar general adjunct al IȘJ Cluj și vicepreședinte al  Olimpiadei Naționale de Biologie. La cele două festivități, participanții s-au bucurat de momente artistice pregătite de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” și ai Liceului de Coregrafie „Octavian Stroia”, iar pe durata șederii la Cluj-Napoca au avut posibilitatea, după desfășurarea probelor scrise și a celor practice, să viziteze diverse facultăți ale Universități Babeș-Bolyai, Grădina Botanică și Salina Turda. De asemeni – precizează IȘJ Cluj – „au împărtășit șansa de fi împreună, de a pune în valoare competența și motivația performanței, de a schimba opinii în domeniul științelor vieții, de a învăța unii de la alții și de a lega prietenii durabile”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut