Observator Român al Sărăciei Energetice, la Cluj-Napoca. Un român din doi este ”vulnerabil energetic”

Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), care funcționează în cadrul Facultății de Ştiinţe Politice din Universitatea „Babeş-Bolyai”, a înfiinţat Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), un proiect în premieră, care vrea să ofere o perspectivă asupra sărăciei energetice din România.

Observatorul vrea să contribuie la creşterea capacităţii instituţiilor de luare a deciziilor, prin analize şi date relevante privind sărăcia energetică în Romania, să faciliteze un dialog public despre problemele legate de sărăcia energetică la nivel naţional, să sprijine procesul legislativ, respectând și angajamentele europene privind tranziţia durabilă şi justă. De asemenea, a fost creat un grup de lucru multidisciplinar, format din experţi, care să identifice soluţiile de combatere a acestui fenomen, care afectează o mare parte a populaţiei, mai ales în contextul pandemiei şi al crizei preţurilor ridicate la energie. „ORSE promovează soluţii bazate pe analize aprofundate, date şi un schimb european de idei”, a declarat Anca Sinea, vicepreşedinte CSD şi coordonatorul acestui proiect.

Sărăcia energetică este apare în toate ţările europene, dar fostele state comuniste sunt mai afectate. În România, veniturile mici, traiul în locuinţe ineficiente termic şi consumul ridicat de energie sunt factori ce creează un risc mare ca multe familii să se confrunte cu sărăcia energetică. Gospodăriile rurale sunt mai vulnerabile decât cele din mediul urban, din cauza veniturilor scăzute, a condiţiilor de viaţă necorespunzătoare şi a accesului redus la infrastructură, care creează dependenţa de lemne pentru încălzire.
La nivel naţional, pentru peste 45% din populaţie, facturile la energie reprezintă o povară grea în bugetul gospodăriei proprii, de peste 10%. Acest fapt creează o stare de vulnerabilitate energetică pentru un român din doi, care ar putea fi nevoiţi să reducă din cheltuieli de la alte capitole esenţiale pentru un trai decent – medicamente, rechizite, haine, alte dotări în locuinţă, alimente etc.

Într-un comunicat emis de ORSE se apreciază că sistemul actual de ajutorare a celor aflaţi în sărăcie energetică, structurat în special prin legea consumatorului vulnerabil, exclude multe gospodării în nevoie, iar direcţionarea greşită a ajutoarelor este una dintre principalele probleme ale sistemului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut