Observator muzical | And the Golden Bear goes to…”La Fanciulla del West”!

Am ales titlul care deschide, practic, calea nominalizărilor și a premiilor pentru La Fanciulla del West de Puccini, realizare de excepție, realizare grație unei echipe artistico-tehnice de înalt profesionalism.

Ca nominalizări și/sau premii, trebuie ca noua punere în scenă a Operei Naționale clujene să aibă un parcurs național și mai ales, internațional, o promovare constantă. Mă gândesc la promovarea op-ului puccinian pe toate site-urile de profil (YouTube, Facebook…) și mă gândesc la acest lucru sperând să văd La Fanciulla del West și pe cunoscutul Mezzo și nu numai.

Ca nominalizări sau/și premii am în vedere Premiile Operelor Naționale, am în vedere și Internațional Opera Awards, în ambele cazuri la categoriile ”New Production”, regizor, dirijor, scenografie, soliști în roluri principale, cor.

La Fanciulla del West întrunește toate atributele spectacolului memorabil. Le întrunește pentru că s-a lucrat, reiau o idee mai sus exprimată, în echipă, în care fiecare și-a cunoscut rolul și misiunea, deloc ușoare. Op-ul reclamă o citire atentă, o abordare în care fiecare detaliu trebuie urmărit și pus la punct, nimic din arsenalul acțiunii și al personajelor nu poate fi lăsat deoparte sau tratat superficial. Direcții în care regizorul Rareș Trifan, într-un spectacol de o modernitate aparte prin soluțiile tehnico-plastice adoptate, aduce limpezirea legăturilor dintre personaje, delimitează prin efecte vizuale (lighting design, concept video) un trecut istoric bine delimitat și conturat scenic (Adrian Damian/scenografia, Ovidiu Pop/costume, Anca Opriș Popdan/coregrafia, Magdy Hawash/conținut video), conferind spectacolului un pronunțat caracter cinematografic. La care se ajunge și datorită muzicii lui Puccini, Maestrul David Crescenzi făcând adevărate minuni în fosa orchestrei, o pregătire minuțioasă, creatoare de atmosferă prin desfășurarea bogăției melodice, un solid tărâm de muzicalitate. Și aici intră în scenă oamenii Vestului sălbatic, căutătorii de aur, bucurii consumate între pahare de whisky, pistoale, femei și împușcături, bătăi și urmăriri, caractere construite judicios în lumini și umbre, bântuite sau nu de probleme morale sau/și etice. Practic, materialul ideatic este convingător și tulburător deopotrivă, pentru fiecare personaj în parte, un dinamism social al perioadei în sine. Este, la urma urmei, spiritualitatea unei colectivități, destine lăsate posterității, mărturii ale devenirii lumii în timp și spațiu. Este exact ce apropie publicul de La Fanciulla del West, op pe care nu multe teatre lirice îl au în repertoriu.

Nu țin să mă opresc asupra interpretărilor, mai ales că sunt voci de notorietate, în care experiențele vocal-scenice își pun bine amprenta: Valentina Boi (Minnie), Hector Lopez (Dick Johnson/Ramirez) (foto), Florin Estefan (Jack Rance – foto), Cristian Mogoșan (Nick), Petru Burcă (Ashby), Geani Brad (Sonora), Eusebiu Huțan (Trin), Cristian Hodrea (Sid), Sebastian Balaj (Bello), Tiberiu Szasz (Harry), Florin Pop (Joe), David Pogana (Happy), Corneliu Huțanu (Jim Larkens), Simonfi Sandor (Billy Jackrabbit), Alexandra Leșiu/Andrada Ioana Roșu (Wowkle), Marius Aron (Jake Wallace), Ionuț Bogdan Lupu (Jose Castro), Andrei Toader (Postiglione).

Este, accentuez din nou acest lucru, reușita întregii echipe, îmi face plăcere să-i amintesc în acest caz și pe Corneliu Felecan (dirijor cor), Alina Simona Nistor (asistent regie), Cristina Albu (regie scenă), Lelia Serafinceanu, Lucian Dușa, Adela Bihari, Adelina Sabău (pregătirea muzicală), sper din suflet să nu fi omis pe nimeni.

Am însă un singur regret, programarea premierei spre finalul stagiunii, ceea ce reduce șansa de a fi văzută de cât mai mulți iubitori ai operei-fac o paranteză, sala Operei Naționale clujene a fost plină ochi la atât în 7, cât și în 8 mai, așa cum ne dorim să o vedem mereu-, reluarea în toamnă putând aduce pierderi la nivel de actualitate a titlului. Îmi doresc ca titlul să aibă și să facă o lungă carieră națională și internațională, o merită din plin.

Demostene Sofron

Foto Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut