Observator arte vizuale | Expo Maraton, arc peste timp

*2 august – 2 septembrie*

Galeria Casa Matei din Piața Muzeului a inaugurat marți Expo Maraton Recall, un remember al creațiilor artiștilor premiați cu Marele trofeu la edițiile din perioada 2016-2020.

Manifestarea vine în continuarea evenimentului similar organizat în 2016, e vorba de retrospectiva lucrărilor câștigătoare în primele cinci ediții ale maratonului artistic. Totodată, expoziția actuală găzduită de Casa Matei se dorește a fi un moment de aniversare și mulțumiri adresate celor care au susținut proiectul (sponsori, parteneri) de-a lungul celor zece ediții ce au avut loc până în prezent, recompensând artiștii premiați.

Puterea culorilor și a nuanțelor de a genera imaginea și mesajul este impresionantă. Ne închipuim că intrăm într-o lume subterană, marină, cu alte valuri ale vieții. Ipostaze umane, reprezintări zoomorfe, confluența lumii rurale, a practicilor tradiționale cu problemele și preocupările omului modern. Întâlnirea trecutului (modelelor, tiparelor mitologice ale idealului) cu dismorfismul și păcatul din prezent. Evadarea înspre cunoaștere, explorarea culturilor exotice versus refugiul în propria credință, vindecătoare, reprezentată în mod stilizat. Întâlnirea dintre viață, moarte și viața de dincolo.

 

Lucrările cuprind o gamă vastă (portrete, peisaje, detalii, abstracțiuni, lucrări în serie, proiecte foto, modelarea unor obiecte de uz personal cu o anumită însemnătate – a se vedea plicurile cu imprimeuri din sârmă, casetele, lingourile etc.), fiind realizate în cadrul diferitelor specializări ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Amintesc aici pictura, sculptura, fotografia, grafica – o gamă bogată prin dimensiune, conținut, tehnică și material.

Tehnicile de lucru diferă și ele, de la pictură în ulei pe pânză, pictură în ulei pe suport de lemn, reprezentări ce amintesc de vechile fresce, tehnica acvaforte, prelucrare digitală ș.a.

Culoare și nonculoare, suprapuneri geometrice, pigment și formă, modulații de fațadă… Lumea fantastică a visului și a reveriei versus lumea realității izbitoare. Un purpuriu al vârstelor, dimensiunea feminină și cea masculină, interferența om-creatură fabuloasă…

Se impune să îi numim pe artiștii care semnează operele premiate la ultimele cinci ediții EXPO MARATON (2016, 2017, 2018, 2019 și 2022): Gabor Barna, Mihai Guleș, Teodora Bogdan, Cătălin Tăvală, Gagyi Botond, Vlad Paraschiv, Andrei Nuțu, Silviu Ciora, Ureczki-Lázár Melinda, Costel Chițimuș, Raluca Pavelescu, Roxana Csucsak și George Nechifor.

Proiectul cultural Expo Maraton a debutat în anul 2011 la inițiativa UAD Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei. În fiecare marți și joi ale lunii mai, un număr de 16 expoziții individuale ale studenților și masteranzilor UAD care intră în competiție sunt prezentate publicului larg. Manifestarea artistică își propune, întâi de toate, să ofere o platformă de lansare pentru tinerii artiști, să îi promoveze și să le deschidă oportunitatea dialogului cu publicul dar și cu profesioniștii din sfera artelor vizuale. Până la momentul de față, peste 170 de studenți și masteranzi ai UAD au avut ocazia să-și prezinte proiectele individuale și să fie premiați, de către partenerii, sponsorii și finanțatorii proiectului.

Expo Maraton Recall poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10-14.

De-a lungul anilor, proiectul Expo Maraton a fost finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național sau de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut