Oaza memoriilor fragmentate – Expoziție de fotografie

Simbioza dintre fotografie și realitatea pe care o reprezintă este materializată în expoziția fotografică „Oaza Memoriilor Fragmentate,” care poate fi vizitată în aceste zile la Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj. Această simbioză dezvăluie materialitatea instantaneelor, procesul chimic și tehnic din spatele fotografiei, care reprezintă și el o valoare artistică importantă.

Toate aceste fotografii sunt realizate prin tehnica cianotipiei, un proces fotografic din familia tehnicilor pe bază de fier, care a fost primul procedeu pe deplin dezvoltat și practicat și care nu necesită argintul ca substanță primară pentru realizarea și fixarea permanentă a unei imagini. Tehnica a fost descoperită de către Sir John Herschel (1792-1871) în anul 1842, la doar trei ani după anunțul oficial al descoperirii fotografiei și publicarea detaliilor complete despre procesul lui Louis Jacques Mandé Daguerre.

Studenții specializați în Cinematografie, Fotografie și Media la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, sub coordonarea conf. univ. Dr. Mira Marincaș și István Havadi-Nagy-David, expun astfel contemporaneitatea în toate formele ei de manifestare, utilizând o tehnică fotografică primară. Astfel, titlul expoziției devine sugestiv, deoarece fotografia surprinde prezentul devenit instantaneu trecut, iar nuanța de albastru, rezultată din reacția chimică a ferocianurii de fier, conferă acestui aspect o notă de reminiscență, transformând fotografia într-o reprezentare dulce-amară a ceea ce a fost și nu va mai fi decât în memoria colectivă. Fotografiile abordează o gamă largă de teme, inclusiv imagini urbane spontane, portrete, imagini abstracte care amintesc de pictură, reinterpretări ale conceptului de „mise en abyme” – fotografii care reprezintă imagini cu icoane în stil kitsch, care la rândul lor sunt reprezentări adulate, și multe altele. De fapt, fotografia este o primă ușă a unei lungi călătorii spre adânc, o traversare a reprezentării, care de multe ori, ajunge să fie tratată drept realitate și nu ca un fabricat al realității, pavoazat de către om cu propria semnificație, cu propriile ideologii și sentimente. Ei bine, în această expoziție delimitarea dintre realitate și reprezentare este mai clară, pentru că amprenta fotografului este foarte accentuată, iar elementul estetic, artistic, are și el o valoare semnificativă.

Studenții expozanți sunt: ANTAL Bence, BLAGA Ester, BOGÁCS Arnold, CSENGERI Orsolya-Erika, CSIKI Botond-Lászlo, DIMÉNY Andor, GÖRÖCS Tas-Nimród, HALASZY Kamilla, HAVADI-NAGY-DÁVID István, KOVACS Borbála, MARTON Zsombor, MARINCAS Mira, NAGY Ákos, NAGY Anita, PASZKA Robert, ROKALY Balázs, SURÁNYI Dániel, SZABO Zsuzsanna, SZEKELY Ákos. Expoziția va fi deschisă până în data de 24 septembrie.

 

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut