Oamenii de afaceri clujeni: România trebuie să mențină traiectoria europeană

Oamenii de afaceri clujeni sunt îngrijorați de actuala situație politică a României, consecințele economice date de instabiltate, orietările extremiste, espectativa investitorilor străini, riscul reducerii substanțaile a exportului, datoria de țară, generând o paletă serioasă de semne de întrebare și neliniști în rândul acestora. Menținerea pe termen lung a unei astfel de situații va crea o presiune extremă asupra monedei naționale și va bulversa ecuațiile pe care fiecare companie și le-a făcut în privința stabilității de piață.

Lipsa de vigilență are prețul ei

Mircea Rugojan, fondator al unei companii de IT din Cluj Napoca, consideră că actuala degringoladă politică își are germenii în lipsa de vigilență a guvernului și a structurilor de resort în ceea ce înseamnă securitatea virtuală. „Partidele nu-și pot fideliza electoratul atâta timp cât mesajele acestora, în timpul campaniei, sunt bulversate de o „concurență” neloială, vitriolată, toxică pe internet. Pe mine mă îngrijorează predicțicțiile lui Călin Georgescu. Da, strategia economică a unei țări nu este dată de președinte, aceasta se discută în guvern, la fel parlamentul are ceva de spus dar un președinte fixist poate bloca legi, își poate construi un aparat de consiliere partinic, care să-i susțină și să-i încurajeze orice orientare economică europeană. Viziunea rezervată a domnului Gerogescu față de „Vestul Sălbatic” înseamnă a circula în sens invers în raport cu politicile economice ale Uniunii Europene. Eu, unul, am export și mă tem de degradarea relațiilor României cu partenerii din Uniune. România este în topul IT-ului european. Este păcat să ratăm această poziție”.

Mi-e teamă să răspund

Luciana Matraciuc, patron al unei firme de panificație din Dej, spune că România nu are nevoie de dubii identitare. „Ceea ce se întâmplă acum în țară este o ectichetă de proastă imagine pentru România. Nu mai are importanță acum modul în care pe listele de vot a apărut Călin Georgescu și nici cum s-a promovat. Asta o vor rezolva organele de resort. Ceea ce pe mine mă îngrojorează este divizarea societății: tineri care ies în stradă, fără ca măcar să știe exact ce vor, masă de manevră, oameni mai în vârstă și cu experiența vieții, care văd în Lasconi o expresie a habarnismului politic și economic, părinți îngrijorați de (i)moralitatea occidentatlă și de drogurile care au invadat România, componenta educațională lipsită de eficiență care a trnsformat România într-o țară de disfuncționali, datoria imensă a țării, pe care copiii mei vor trebui să o plătească în anii următori, creșterea peste orice logică a prețurilor locuințelor și multe altele. Cine va rezolva aceste chestiuni complexe? Georgescu, Lasconi? Mi-e teamă să răspund. Nu am argumente, sunt în ceață, nimic nu mi-e clar!”

România are de ales între mistic și ignoranță

În opinia lui Iosif Lorentz Ruparcsicsi, om de afaceri din Cluj în domeniul materialelor de construcții și al construcțiilor pe schelet metalic, procesul alegerilor a fost viciat din start, din cauza lipsei de vigilență a autorităților. „Nu știu pe cine să pun șatmpila. Am de ales între Scila și Caribda, cele două stânci din antichitate, printre care trebuiau să treacă corăbierii. Dacă te fereai de una, te zdrobeai de cealalată. România nu este într-o situație favorabilă: are de ales între un personaj cu valențe mistice și un altul care dovedește lacune serioase în materie de economie și politică externă. Dar a nu vota este mai rău. Sper ca mediul politic și cel economic, împreună, să facă față acestei experiențe nefericite care a venit peste România. Nu știu dacă cel ce va ajunge președintele Românieie va avea inclinație spre a fi consiliat, învățat, ajutat sau va fi un atotștiutor. Dar important este ca noi, oamenii de afaceri să vorbim deschis, în viitor, despre tot ceea ce frânează dezvoltarea țării. Numai așa putem ajuta această țară: venind cu soluții, proiecte, angajări și responsabilitate. România trebuie să fie menținută pe traiectoria europeană cu orice preț”. B.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut