O ultimă fotografie a lui Avram Iancu

O ultimă fotografie a lui Avram Iancu, dar şi două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi realizate în atelierul său din Paris se regăsesc în Licitaţia de artă istorică ce va avea loc marţi, la Artmark, care cuprinde şi o selecţie de numismatică şi piese din categoria „Militaria”.

„În acest An Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului transilvănean, vă prezentăm una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluţiei române de la 1848 – 1849, de o rară sugestivitate. (…) Imaginea a fost realizată atunci când acesta avea în jur de 40 – 41 de ani şi ni-l arată sărăcăcios îmbrăcat, neîngrijit, dar adoptând o atitudine demnă, cu mâna prinsă în haină şi cu privirea îndreptată direct, fără ezitare, către obiectivul aparatului de fotografiat. De asemenea, se regăsesc în această licitaţie şi alte fotografii cu totul deosebite, aşa cum sunt şi cele două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi, imagini realizate în atelierul său din Paris”, a precizat Artmark, într-un comunicat de presă.

 

În licitaţie se mai regăsesc o monedă de aur cu valoarea de 100 de lei, emisă în 1940, care a fost bătută pentru a marca zece ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, al cărei preţ de pornire este de 12.000 de euro, mai multe drahme, precum moneda tip Gemenii, cu cele două feţe ale Dunării, prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, realizată din argint şi care provine din Histria (255 – 240 î.e.n.), moneda Herakles, bătută de colonia Callatis, staterul de aur bătut la Tomis şi două drahme dacice.

La capitolul „Militaria” se remarcă mai multe arme cu valoare muzeală: o spadă de ceremonie cu teacă a unui ofiţer de poliţie din perioada domniei Regelui Carol I, decorată cu stema Regatului României, un stilet Hitlerjugend (Tineretul Hitlerist), din Germania Nazistă, circa 1935 (cu teacă), mai multe săbii Katana – între care şi un Wakizashi, de Takada, din epoca Edo (circa 1600 – 1868), certificată NBTHK.

Licitaţia prezintă şi o selecţie de decoraţii din argint din perioada regală, între care câteva exemplare rare, precum Ordinul Mihai Viteazul şi Ordinul Coroana României, dar şi Crucea Regina Elisabeta pentru doamne şi Crucea Regina Maria.

A fost inclusă şi o colecţie mică de carte veche, rară, care reuneşte două volume din vremea lui Constantin Brâncoveanu – „Calea Domnului” de la 1699 şi „Octoihul lui Mihai Cantacuzino” de la 1706 (cu însemnarea sa olografă şi un sigiliu inelar, piesă rară), precum şi „Evanghelia Învăţatoare” din vremea lui Mavrocordat, prima cazanie românească tipărită la Bucureşti, precum şi „Istoria Imperiului Otoman” a lui Dimitrie Cantemir (1745).

Între cele 245 de loturi din licitaţie se găsesc şi o tabacheră ce a aparţinut Regelui Ferdinand, precum şi gravuri rarisime, aşa cum este portretul lui Matei Corvin, realizat la 1780.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut