„O pledoarie pentru cuvântul scris și împărtășit”

La Casino-ul clujean a fost inaugurat, luni după-amiaza, Muzeul Autografelor. Un public numeros a dat curs invitației poetului Marcel Mureșeanu și apropiaților acestuia, admirând exponatele constând în cele 127 de texte scrise de mână, semnate și datate de colegi de breaslă și prieteni din alte sfere profesionale, intercalate de creațiile grafice ale artistei Suzana Fântânariu.

Evenimentul a debutat cu prelegerea Irinei Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, care a deschis atmosfera familiară oferind publicului o istorioară personală despre cuceririle digitalului asupra scrisului de mână și despre inițiativele sale pentru a conserva frumusețea acestuia din urmă pe hârtie, acolo unde a început totul. „E un fel de întoarcere a omului la calitățile și virtuțile mâinii lui”, a spus Irina Petraș despre orice se numește lucru manual. „Chiar dacă generațiile viitoare nu se vor întoarce la scrisul de mână, trebuie și merită să conservăm dovezile acestuia, dovezile faptului că oamenii atât de multă vreme au pus pe hârtie frământările lor. Suntem la o foarte frumoasă și elegantă expoziție a scrisului de mână. Să devină un loc în care, măcar mental, generațiile viitoare să refacă ideea de meșteșug, un loc al întâlnirilor cu rost pentru întreaga societate”, a subliniat Irina Petraș despre muzeul recent inaugurat.

În cele ce au urmat, Dafin, fiul poetului Marcel Mureșeanu, a făcut cunoscută povestea muzeului Autografelor, „o pledoarie pentru cuvântul scris și împărtășit”, punctând dimensiunile care au stat la baza conceptului – dimensiunea umană, intelectuală, culturală, inițiatică.

„Acest muzeu este expresia purtării gândurilor în forma scrisă, dar în primul rând este vorba despre gând și puterea omenească, despre mintea omenească, despre cei care ne-au făcut, ne-au întrupat așa cum suntem în acest format, pe care mulți încearcă să îl schimbe, ceea ce poate însemna și o îndepărtare de la virtuțile noastre primordiale. Acest muzeu este, de fapt, o întoarcere la ideea de umanitate. Cu certitudine ne vom strădui și vom găsi o casă permanentă, este doar o primă fasciculă a Galeriei Muzeului. Astăzi, gândul nostru se îndreaptă către cei care s-au stins în decursul acestui proiect”, a afirmat Dafin Mureșeanu, mulțumind tuturor colaboratorilor și dând citire mesajului poetului Marcel Mureșeanu regăsit în Argumentul cărții prezentate cu ocazia manifestării, catalogul expoziției.

„Manuscrisul are personalitate, are căldură. Pagina de ordinator e fără viață și fără personalitate. Nu cred că scriitorul se poate lepăda de sine în actul scriiturii, indiferent de beneficiile pe care i le oferă ordinatorul. E ceea ce ne transmite, printre altele, și acest muzeu al autografelor. M-am alăturat cu toată puterea ființei mele. Cei care vor privi dincolo de frumusețea grafică, își vor putea da seama că este vorba de construirea unei fresce, a unei contemporaneități. Sunt reflecții care ating moralitatea unei epoci. Această inițiativă a lui Marcel demonstrează acuitate poetică, un dinamism uluitor”, a spus poetul Horia Bădescu.

„Marcel este un om care nu a practicat niciodată un narcisism al autosuficienței. Mă gândesc la acest muzeu pe care voi l-ați dăinuit astăzi, este un muzeu aparte, care va duce o luptă extraordinară cu viitorul”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu.

„Când am primit invitația de a scrie, am crezut că va fi vorba despre un document de arhivă. Când am văzut cartea, am înțeles că este vorba de o galerie de oameni, de figuri și de caractere”, a afirmat profesorul Corin Braga.

„E momentul în care noi, cei care scriem, ne muzeificăm. Poetul Marcel Mureșeanu ne-a atras în această binevoitoare capcană și iată-ne pe simeze alături de o excepțională plasticiană. Aici avem de-a face cu o instituție culturală dedicată scrisului. Un asemenea muzeu îmi amintește de copilărie, de colecțiile copiilor. Cred că ideea domnului Marcel Mureșeanu de a face un muzeu al autografelor e o idee foarte ingenioasă”, a evidențiat scriitorul Ovidiu Pecican, care a propus, totodată, ca pe viitor muzeul să poarte numele Muzeul Marcel Mureșeanu.

Cu ocazia vernisajului, Dafin Mureșeanu a dezvăluit dorința organizatorilor de a institui Premiul Muzeului Autografelor, iar la ediția de față, distincția a fost acordată poetului Ion Cristofor. „Sunt foarte emoționat de acest gest de prietenie din partea unui om pe care l-am simțit mereu aproape. Cel mai mare har al său este cel al poeziei, dar el este în același timp o ființă de mare valoare spirituală, iar acest muzeu este o dovadă în acest sens”, a spus Ion Cristofor.

Sânziana, fiica lui Marcel Mureșeanu, a dat citire scrisorii poetului Ovidiu Genaru, iar în încheiere actrița Elena Ivanca a susținut un scurt recital poetic.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut