O parte din frontiera dunăreană a Imperiului Roman, înscrisă în UNESCO. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa

Frontiera clasică a Imperiului Roman de-a lungul Dunării a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, vineri, în cadrul celei de-a 44-a sesiuni a comitetului agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), reuniune ce se desfăşoară în această perioadă în oraşul Fuzhou din China, informează DPA.

Maria Boehmer, şefa comitetului german UNESCO, s-a arătat încântată de această înscriere. „Dunărea nu a fost doar o graniţă naturală pentru romani, ci şi o legătură importantă pentru bunuri şi, mai ales, pentru idei”, a declarat ea.

Hotărârea cu privire la limesul dunărean a fost amânată după ce Ungaria s-a retras, cu puţin timp înainte de decizia aşteptată luni, din dosarul depus în comun de Germania, Austria şi Slovacia. Comitetul UNESCO a numit ulterior un grup de lucru pentru examinarea solicitării.

Limesul se întinde din Marea Britanie, prin centrul şi estul Europei şi Orientul Mijlociu până în Africa de Nord.

Scopul final este ca toţi cei 6.000 de kilometri să obţină statutul de sit înscris pe Lista Patrimoniul Mondial.

Cea mai recentă decizie nu vizează întregul parcurs al limesului dunărean, care continuă spre est, prin Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România, unde cererile pentru obţinerea statutului de sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt în curs de examinare.

Pe teritoriul României se află nu mai puțin de 1.500 de kilometri de frontieră a Imperiului Roman. Programul Național Limes este cel mai ambițios proiect pe care-l are țara noastră în privința prezervării patrimoniului și vizează includerea pe lista UNESCO.

Inițial, termenul de depunere a documentației pentru înscrierea granițelor romane de pe teritoriul țării noastre a fost 2021, însă a fost prelungit până în 2023.

Ca parte integrantă a sistemului general defensiv al Imperiului Roman, limesul dacic are o valoare culturală extraordinară. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa, însumând peste 1.000 km, fiind totodată şi cel mai complex. Frontiera Dunării (Ripa Danuvii) are pe teritoriul României cel mai mare interval cronologic de utilizare din întregul Limes roman din Europa, fiind în acelaşi timp şi cel mai lung sector de pe cursul fluviului care traversează teritoriul unui stat – 1.075 km, din care aproximativ 700 km sunt sectoare comune cu Bulgaria şi Serbia.

În judeţul Cluj există porţiuni de Limes care fac parte din obiectivele Programului în localităţile Chiuieşti (Dealul Crucii, Dealul lui Mihai), Căşeiu (castrul roman), Poieni (Dealul Bonciului, Rambusoi, Dosul Marcului, Horhiş, Cetatea), Vânători (Cornul Vlaşinului, Grebăn, Poic), Hodişu (Cornul Sonului), Gilău (castrul roman), Turda (castrul roman), Bologa (castrul roman), Sutor. 

Castrul roman şi aşezarea civilă antică de la Sutor se află în zona subsecțiunii 3B1 Mihăiești – Zimbor a Autostrăzii Transilvania. Arheologii au avertizat, în urmă cu doi ani, că lucrările la acest proiect de infrastructură pot afecta integritatea vestigiilor romane, cerând devierea tronsonului de autostradă în zona Sutor cu aproximativ 100 de metri. Surse din rândul arheologilor susțin că Ministerul Transporturilor a înțeles importanța vestigiilor și a făcut demersuri pentru repoziționarea traseului de autostradă. Noul traseu propus va salva însă doar castrul roman nu și așezarea civilă.

Marţi, UNESCO a acordat statutul de sit înscris pe Lista Patrimoniului Mondial pentru secţiunea „Lower Germanic Limes”, care se întinde de la Marea Nordului şi trece prin Ţările de Jos şi Germania.

Secţiunile britanice de-a lungul Zidului lui Hadrian şi Zidului lui Antoninus au obţinut această recunoaştere în 1987, respectiv 2008, iar partea superioară, „Upper Germanic-Rhaetian Limes” a fost înscrisă în 2005.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut