O nouă provocare pe Tik-Tok face victime printre elevii clujeni

Un fenomen periculos de pe Tik Tok care incită la violență câștigă tot mai mult teren în școlile din România. Jocul „Azi de joi și se dă la c*i” este cea mai nouă verigă dintr-un lanţ lung al manipulării tinerilor prin intermediul unor mecanisme psihologice ce combină instabilitatea emoţională şi dorinţa de a ieşi în evidenţă.

 

Săptămâna trecută, joi, acest fenomen a făcut o victimă al Huedin. Un elev de clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” a ajuns la spital după ce a fost lovit în zona genitală de o elevă din clasa a VI-a. Incidentul a avut loc în timpul pauzei și se pare că s-a consumat pe fondul unei provocări lansate la nivel global pe tik tok și care incită la violență. Este vorba de provocarea emoțională „Azi a joi și se dă la c*i”. După ce a fost sesizată conducerea Liceului Teoretic „Octavian Goga” cu privire la incident, directorul unității de învățământ Horea Matiș a încercat să ia măsuri pentru ca tânărul să fie investigat medical astfel încât să se asigure că nu sunt probleme. Elevul a refuzat să meargă la spital, însă, la finalul orelor, după ce a ajuns acasă, situația s-a agravat și s-a prezentat cu părinții la unitatea medicală. Medicii din Huedin l-au trimis la Cluj-Napoca, la Spitalul Județean de Urgență pentru Copii unde a fost internat și supus unor investigații amănunțite.

„Copilul este bine, evoluție bună sub tratament conservator, urinează prin intermediul unei sonde pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Evoluția este bună, nu necesită intervenție chirugicală”, au declarat pentru Făclia reprezentanții Spitalului Județean de Urgență pentru Copii.

Directorul Liceului Teoretic „Octavian Goga”, Horea Matiș a declarat pentru Făclia că în urma acestui caz vor fi luate măsuri conform procedurilor prevăzute în cazuri de incidente. „O să se discute în cadrul Consiliului Clasei și Consiliului profesoral al Școlii. Important este că elevul este în afara oricărui pericol”, a spus Horea Matiș.

Tot mai mulți elevi de gimnaziu și liceul utilizează rețelele de socializare fără avea minime informații despre cum să gestioneze informațiile care sunt furnizate pe internet.

Psihologii atrag atenția că nevoia de standard social ridicat (în toate manifestările ei) poate conduce uneori, pe fondul frustrării, la manifestări clinice care, netratate, pot sta la baza unor tragedii. Un refugiu al oamenilor atinşi de frustrarea insuccesului personal a fost, cel puţin în ultimul secol, pariul cu viaţa, de aici născându-se numeroase „jocuri” cu final dramatic.

Până să apară fenomenul „azi e joi, se da la c*i”, cel mai cunoscut joc cu moartea era „Balena albastră”. De asemenea, „Ruleta rusească” a fost (şi încă mai este) practicat la scară destul de extinsă, fiind considerat atât un act de curaj, cât şi o formă de justiţie (zic ei) divină în conflictele dintre lideri.

Jocul descris într-o formă scurtă are loc cu un revolver în al cărui butoiaş (cu şase poziţii) se găseşte un număr mai mic de cartuşe decât capacitatea sa. De regulă se foloseşte un singur cartuş. Butoiaşul revolverului este rotit la întâmplare, fără a se şti dacă în poziţia de oprire se află sau nu un glonţ pe ţeavă. Jucătorul pune ţeava revolverului la tâmpla proprie şi apasă pe trăgaci, după care va rămâne în viaţă sau va muri.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut