O nouă expoziție în organizarea ASTREI Dej, cea a artistei Florina Bărbuță

În ultimii ani Despărțământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej ocupă un loc tot mai important în viața culturală și artistică a municipiului de la confluența Someșurilor. De când în centrul orașului s-a desființat Galeria de Artă expozițiile de artă plastică sunt organizate de ASTRA Dej prin președintele său dr.ec. Radu Gavrilă.

Aproape lunar la inițiativa artiștilor dejeni la Cercul Militar au loc vernisaje de expoziții ale unor artiști localnici sau din alte orașe, majoritatea reprezentând autori ale renumitei școli de pictură dejeană sau din municipiile vecine, cum a fost și zilele trecute, când a expus artista Florina Bărbuță, născută la Baia Mare, dar mutată ulterior la Dej. Se îndrăgostește iremediabil de orașul mic și liniștit al anului 1988, când se stabilește acolo. Se implică mai mult în viața culturală și spirituală a Dejului după cooptarea în proiectul de relansare a artei meșteșugărești în zona Podișului Someșan, unde își desfășoară o activitate laborioasă ca instructor de artă meșteșugărească în cadrul AIRDD Someș Dej. Este participantă activă a cunoscutului Festival folcloric „Samus”, organizat în fiecare vară cu ocazia Zilelor Municipiului Dej. Intră într-o colaborare fructuoasă cu Școala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj unde își va continua activitatea ca și instructor . Aici, după primirea diplomei ca și

,,Prietenii Artelor’’ și un loc doi la concursul național de iconografie ,,Icoana parte din suflet’’ intră în atribuțiile unui priceput și harnic meșteșugar în domeniul împletiturii din răchită. Ca și expoziții până în prezent a avut o expoziție personală „Theatrum Mundi’’ la Muzeul de Istorie Dej, expoziții de pictură ,,Metamorfoza calcarului, Metamorfoza Culorii’ iconografie la Galeriile de Artă Cluj, Malopolska Polonia, Franța , Cercul Militar Dej. Are mai multe colaborări cu alți artiști si artizani din Dej și alte orașe transilvane. Expoziția recentă cuprinde 24 de lucrări și este o incursiune pe străzi medievale, locuri pline de istorie, cât și anumite aspecte surprinse din viața de la sat, atât de cunoscută de autorul expoziției de la Cercul Militar. Așa cum remarca la vernisaj, amfitrionul expoziției, dr.ec. Radu Gavrilă: ”Bucurați-vă de culoare, bucurați-vă de viață”. Numeroasa asistență de la evenimentul artistic a plecat acasă cu impresii cele mai bune, lucrările prezentate de pictorița Florina Bărbuță oferind meditații plăcute asupra artei.

Actuala expoziție de la Cercul Militar Dej este cea de a noua ediție a evenimentului organizat în cadrul ASTRA ART  GALLERY față de care amatorii de frumos din municipiu manifestă un interes major.

Szekely Csaba

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut