O nouă ediţie a proiectului de promovare „Poveşti din Armenopolis”

Este de remarcat consecvenţa cu care Centrul Naţional de Informare şi Promovare  Turistică Gherla organiează întâlnirile periodice din cadrul proiectului de promovare „Poveşti din Armenopolis”.

La Muzeul comunismului de la Liceul Teoretic „Petru Maior” a avut loc cea de a V-a ediţie, cu tema „Amintiri din comunism – viaţă socială, cultură, educaţie, sport şi evenimente memorabile”. Manifestarea a fost deschisă de coordonatorul proiectului, managerul Centrului Turistic Gherla, Monica Pătac, care a subliniat că întâlnirea a fost organizată la muzeul şcolii tocmai pentru că tematica aleasă are multe tangenţe cu specificul locaţiei.

Primul care a luat cuvântul a fost scriitorul gherlean Niculae Suciu, care a depănat amintiri legate de acele vremuri, când cu toate greutăţile sociale, s-au sărbătorit Paştele și Crăciunul, respectând obiceiurile şi tradiţiile populare. Invitatul permanent al proiectului, prof. univ. dr. Gabriel-Virgil Rusu, originar din Gherla, care a trăit ca elev şi  student acele vremuri de retrişte, a subliniat că „un muzeu trebuie să dea viaţă obiectelor”.  Muzeul comunismului, din cadrul şcolii gherlene, chiar satisface această cerinţă. Cum intrăm în sală dăm ochii cu „semnele” acelei perioade, începând cu fostul drapel şi fosta stemă a ţării, uniformele de pionieri şi şoimii patriei, portretul lui Nicolae Ceauşescu, până la documentele şi obiectele perioadei, printre care am regăsit aparatele vechi tv şi radio, chiar şi  uscătoarele de păr sau sticlele de lapte şi băutură ale acelor ani. Toate aceste exponate au fost descrise cu multă pricepere de profesorul de istorie Marius Lup, care de 15 ani adună astfel de obiecte specifice perioadei  comunismului. O adevărată enciclopedie a sistemului respectiv, de care  românii îşi aduc aminte cu  durere şi tristețe.

Toate nemulţumirile populaţiei de atunci le-am regăsit privind fotografiile prezentate, din colecţia proprie, de Dacian Sabo, comentate cu profesionalism de istoricul invitat, Gabriel-Virgil Rusu. Am avut ocazia să vedem cum s-a demolat, la indicaţiile de partid, fosta clădire monumentală a Muzeului de Istorie de pe vechea stradă 30 Decembrie (colţ cu actula stradă Avram Iancu), cum stătea lumea la coadă, cu noaptea  în cap, în faţa magazinelor, pentru un kilogram de carne sau o sticlă de lapte, cum arâta în acele vremuri microstaţiunea Băile Băiţa sau cum petreceau muncitorii fabricilor din oraş la 1 Mai sau 23 August (au fost singurele ocazii când familiile „oamenilor muncii” au putut ieşi la iarbă verde, la mici și la o sticlă de  bere). Nu a fost uitat nici sportul, unii amintindu-și, aici, cu nostalgie, de performanţele de excepţie ale fostei echipe de fotbal CIL Gherla, participantă în divizia C. Sportul gherlean actual trăieşte din aceste amintiri.

În cadrul manifestării a mai luat cuvântul directoarea Liceului Teoretic „Petru Maior”, prof. Cosmina Fort, iar talentata instrumentistă Camelia Hodiş a interpretat câteva piese de muzică folk din repertoriul grupului „Ecou”. Momente muzicale, care au mai înveselit puţin atmosfera, după atâtea mărturii şocante ale perioadei comunismulu.

Următoarea ediţie va avea tema „Moştenirea armenească” , invitat fiind din nou prof. univ. dr. Gabriel-Virgil Rusu.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie