O nouă conducere la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române

Fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, acad. prof. univ. dr. Doru Pamfil va prelua începând cu 1 ianuarie 2020 funcţia de preşedinte al Filialei Cluj a Academiei Române. Şedinţa de alegere a noii conduceri a Filialei clujene a celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură din România a avut loc în 14 noiembrie 2019 şi a fost condusă de acad. Răzvan Theodorescu.

Ca urmare a votului exprimat de membrii Filialei, academicieni, membri corespondenți și de onoare ai Academiei Române, au fost aleşi acad. Emil Burzo pentru funcția de preşedinte de onoare al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române şi acad. Doru Pamfil pentru funcţia de preşedinte al Filialei, mandatul acestuia fiind de trei ani.   

Doru Pamfil a devenit membru corespondent al Academiei Române la 30 aprilie 2009 iar din 26 noiembrie 2015 a fost primit ca membru titular.

După absolvirea Liceului „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, a urmat cursurile Facultăţii de Agronomie a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În 1984 a susţinut teza de doctorat Cercetări privind cultura „in vitro” la garoafele de seră „Dianthus caryophilus L.”. Timp de 12 ani a desfăşurat o bogată activitate de cercetare în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă, ca şef al Laboratorului de Micropropagare. Între anii 1994 şi 1995 a fost bursier „Fulbright” la Universitatea Maryland din S.U.A. şi la Institutul pentru Ştiinţa Plantelor din Beltsville. A continuat cercetările în S.U.A., ca „visiting scientist”, la Beltsville în anii 1996, 1998 şi 1999. A efectuat peste 30 de stagii de lucru şi de specializare la numeroase universități şi institute de cercetări din Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie etc. A fost prodecanul Facultății de Horticultură (1992–2000), prorector cu cercetarea (2000–2008); În perioada 2008-2016 a deţinut funcţia de rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Doru Pamfil a fost promotorul schimbării strategiei Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca spre una de cercetare avansată și învățământ care a permis clasificarea instituției în topul celor mai bune 12 universități din România (2011), precum și poziționarea favorabilă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în evaluările europene U-Multirank (2014).

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

One Response to O nouă conducere la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române

  1. Călin

    Nădăjduiesc că n-are nici o legătură cu Şapca Verde şi Tower.