O mie de cocori pentru pace

*18 ianuarie – 18 februarie*

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania, Centrul Cultural Japonez și Centrul de Studii Japoneze Sembazuru din cadrul Universității Babeș Bolyai, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Anime Culture Club, anunță lansarea proiectului 1000 Cranes for Peace/O mie de cocori pentru pace.   

În cultura japoneză, imaginea cocorului este legată de o anume dimensiune magică, acesta fiind considerat un simbol al nemuririi. Potrivit tradiției, celor care reușesc să confecționeze o mie de cocori origami li se va îndeplini una dintre cele mai mari dorințe.

La mijlocul secolului al XX-lea, povestea celor 1000 de cocori a primit o amploare mondială și o semnificație specială legată de lupta pentru pace, simbolul ei fiind o fetiță de 12 ani, pe nume Sadako Sasaki, care a supraviețuit exploziei de la Hiroshima, dar care mai târziu s-a îmbolnăvit de o formă gravă de leucemie. Aceasta a continuat să confecționeze cocori până aproape de sfârșitul vieții, cu mesajul ”Voi scrie PACE pe aripile voastre și veți zbura în întreaga lume!”

Zborul pentru pace al celor 1000 de cocori este promovat acum, în cadrul unui proiect Erasmus+, de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și de Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania. Toate organizațiile, grupurile, sau persoanele care doresc să participe la această inițiativă sunt invitate să contribuie la realizarea celor 1000 de cocori ai păcii, transmit organizatorii.

În data de 18 februarie 2023, începând cu ora 14, la Cluj-Napoca și Fuengirola vor fi inaugurate, în paralel, două expoziții reprezentând câte 1000 de cocori origami.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut