O inițiativă “cu cântec”

O inițiativă care se adresează politicienilor de toate culorile face valuri de câteva zile, în spațiul public. Comcret, USR a cerut adoptarea în Parlament a unei declaraţii prin care regimul Putin să fie calificat terorist. Cum subiectul este de mare actualitate și extrem de sensibil, reprezentanții Puterii nu s-au grăbit să reacționeze.

Parlamentarii USR de Cluj explică de ce este importantă o astfel de inițiativă.

“Demersul USR reprezintă o nouă modalitate prin care ne arătăm sprijinul față de populația Ucrainei. Când sunt uciși oameni nevinovați în fiecare zi, când orașe întregi sunt distruse, încălcând orice suveranitate, regimul politic care comite astfel de atrocități nu poate fi numit decât terorist. Au trecut mai mult de 250 de zile de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, iar poporul ucrainean are nevoie să simtă sprijinul comunității internaționale în mod constant și sub diferite forme”, a spus deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

“Acțiunile regimului Putin intră fără dubiu în categoria actelor de terorism.  După ce, de 250 de zile urmărim îngroziți agresiunile armatei ruse împotriva ucrainenilor, ultimele decizii – de a ataca infrastructura civilă, de a lăsa fără căldură, fără curent electric milioane de civili – țin de un barbarism medieval ce nu mai poate fi tolerat în secolul XXI. România trebuie să adopte urgent o poziţie fermă de susținere a poporului ucrainean și a legislației internaționale. Sperăm ca solicitarea USR să fie acceptată și parlamentarii români să adopte o astfel de rezoluţie cât mai curând”, a spus deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

“Eu cred că trebuie să avem o poziție tranșantă și să ieșim odată din  această mentalitate călduță de a o scălda permanent și a evita să ne asumăm o postură clară într-o situație în care interesele strategice ale României sunt în joc. Sunt câteva țări din regiune care deja și-au asumat o astfel de poziție și anume Estonia, Letonia și mai ales Polonia care iată și-a asumat încă de la începutul conflictului din Ucraina un rol de lider al taberei pro-Ucraina și pro-europene și pro-transatlantice”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

“Poziția României a fost foarte clară și fermă încă de la începutul războiului din Ucraina, condamnând acțiunea rusă care este o agresiune premeditată, nejustificată și neprovocată. Ca și stat am susținut toate sancțiunile impuse Federației Ruse și am oferit sprijin umanitar Ucrainei. Cred că mult mai important decât rezoluțiile sunt acțiunile concrete pe care le-am luat și pe care vom continua să le luăm”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Acest subiect nu stiu să fi fost analizat până în prezent la nivelul coaliției. Până atunci, opinia mea personală este trebuie respectată Constituția României care precizează faptul că politica externă a țării este coordonată de președinte și Guvern. Orice demers politic trebuie să țină cont de acest aspect”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin. .

“Suntem cu toții de acord că ceea ce se petrece în Ucraina este regretabil. Țara noastră și-a exprimat deja poziția fermă în ceea ce privește acest conflict. România în calitate de membru NATO este un aliat, dar și un partener strategic în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Încă de la debutul acestei catastrofe România a fost alături și continuă prin toate mijloacele posibile să sprijine poporul ucrainean. În ceea ce privește inițiativa propusă de cei de la USR, până în acest moment, cu excepția Poloniei și Estoniei, nu a fost discutată sau adoptată această inițiativă de către țările din Uniunea Europeană. În aceste vremuri este important să acționăm unitar și rațional. Trebuie să fim în acord cu partenerii din Uniunea Europeană, să conlucrăm pentru a reprezenta cu adevărat o forță împotriva acestui conflict.

Consider că în acest caz, dacă va fi discutată și adoptată o astfel de inițiativă la nivel european, cu siguranță România se va afilia și va susține acest demers”, a liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Inițiativa mi se pare interesantă, merită discutată, doar că nu trebuie să facem confuzie între regimul Putin și poporul, națiunea rusă. În mediile neo-marxiste, inclusiv, USR, dar și organizații pentru promovarea ideologiei de gen, de exp, am văzut o promovare agresivă a unui discurs al urii, acel hate speech, atât de incriminat la modul teoretic, dar atât de practicat de neo-marxiști atunci când cineva nu este de acord cu ei. Vă dau un exemplu – noi am avut conferințe parlamentare internaționale de condamnare a atitudinii regimului rus, chiar și cu câteva săptămâni înainte de începutul agresiunii. Apoi, chiar după, am avut o rezoluție care era semnată de partidele parlamentare din Polonia și ar fi trebuie să fie adoptată de ambele parlamente, român și polon. Din păcate au intervenit toate partidele guvernamentale române și USR pentru ca acest demers să nu fie dus la bun sfârșit. Acestea fiind situația, mi se pare cam penibil să ne jucăm de-a rezoluțiile doar atunci când partidele noastre foste sau actual guvernamentale au chef să-și facă campanie electorală”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

USR cere adoptarea unei declaraţii prin care regimul Putin să fie calificat terorist

USR solicită ca Parlamentul să adopte o declaraţie prin care regimul Vladimir Putin să fie calificat drept „regim terorist”, a anunţat, luni, liderul senatorilor partidului, Radu Mihail.

„Astăzi, USR depune la Birourile permanente ale celor două Camere o propunere de declaraţie a Parlamentului României privind recunoaşterea regimului lui Putin ca fiind un regim terorist. De 250 de zile asistăm la agresiune nemiloasă a regimului Putin împotriva milioanelor de ucraineni civili care nu au nicio vină şi care trebuie să fie protejaţi de către comunitatea internaţională”, a declarat Mihail, la Parlament.

În opinia sa, modul în care acţionează regimul de la Kremlin este ilustrat cel mai bine de ultimele decizii de a ataca infrastructură civilă, de a lăsa fără căldură, fără curent electric milioane de civili. „Este definiţia în sine a terorismului”, a susţinut senatorul USR.

„A venit momentul ca Parlamentul României să aibă o poziţie foarte clară, să aibă o poziţie care să exprime cât de puternic România susţine poporul ucrainean, cât de puternic susţine România respectarea legislaţiei internaţionale şi sperăm că reuşim să convingem cât de repede majoritatea parlamentarilor pentru a adopta această rezoluţie în Parlament, în cele două Camere”, a adăugat Radu Mihail.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut