O frumoasă competiție a pescarilor din Tureni

Ce poate fi mai frumos în aceste zile toride decât să stai pe un ponton montat pe malul lacului, să-ți uzi fața și corpul cu apa încălzită de acest soare ce nu vrea să dea semne de oboseală, și sa privești cum peștii se zbenguie în acest luciu imens ce emană vapori aproape imperceptibili, ce se risipesc spre sursa de lumină și căldură a abisalelor înălțimi.

Într-un peisaj de basm modern, care a durat trei zile în această cumpănă a lui august, Primăria și Consiliul local Tureni, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și sprijinul domnilor Vlad Căpușan și Ioan Timișer, patron și respectiv administrator de 21 de ani al lacului de la Mărtinești, au organizat a III–a ediție a undițarilor de la Tureni.

Și cum lacul pare a avea o formă geometrică circulară, concursul s-a desfășurat în zona sa nord–estică, beneficiind de o vegetație luxuriantă, necesară atenuării excesului de grade Celsius ce ne toropesc de multe săptămâni.

Regulamentul concursului, prezentat de șeful comisiei de arbitrii, dl. Lucian Moldovanu, a fost destul de exigent și asumat de 31 de pescari, grupați în 14 echipe, care și-au dorit ,, Fir întins’’ timp de trei zile, adică vineri, sâmbătă și duminică. Și chiar așa a și fost, ne-a mărturisit unul din principalii animatori ai competiției, adică primarul Turenilor, dna. Daniela Mănăilă, care a menționat și faptul că acest concurs, care stabilește cei mai… norocoși undițari ai comunei, se dorește a fi și o serbare câmpenească pentru comunitatea locală, care a suferit, mai bine de 17 luni, din cauza Covidului.

Fiecare competitor a lansat patru undițe în apă, cu un singur cârlig pe montură, iar capturile au fost eliberate cu multă atenție, după ce au fost cântărite de arbitri, în prezența unui pescar.

Chiar dacă pe căldură mare peștele nu prea caută… momeala, în această ediție a fost prinsă cantitatea de 286,400 kg de pește, iar cea mai mare captură a înregistrat-o pescarii Nicolae Alin Pop și Coloșvari Sabalcs, adică cantitatea de 44,22 kg pește.

Premierea, constând în diplome, cupe, plachete și accesorii pentru pescuit,  făcută de dna. Daniela Mănăilă, arată astfel: locul 1 – Nicolae Alin Pop și Coloșvari Sabalcs, cu 44,22 kg. locul 2 – Cristian Crișan cu 27,77 kg, locul 3 fiind ocupat de două echipe, una formată din Andrei Becze, Cristian Fenea, Voicu Oltean și Denis Oltean și alta formată din Tudor Surd și Darius Pop.

Pentru cea mai mare captură, un crap de 15 kg, au fost răsplătiți Nicolae Alin Pop și Coloșvari Sabalcs, iar premiul special al concursului a revenit lui Tudor Surd și asociatului său, Darius Pop. Au primit plachete din partea organizatorilor: Marius Neag, pentru fair play, Nelu Timișer, administrator al lacului, Vlad Căpușan, pentru cea mai bună gazdă și Adrian Socaciu, de pe poziția de ambasador al pescarilor. Au mai fost înmânate distincții pentru cei mai mici pescari: Tudi Surd, Darius Pop, Cristian Fenea și Denis Oltean.

Remarcabil a fost și faptul că administrația locală a adus aici o formație de dansuri populare și recuzita muzicală care a asigurat acompaniamentul solistului Adrian Socaciu, care a lansat, în premieră, noua sa piesă muzicală dedicată exclusiv pescarilor, aplaudată cu generozitate de întreaga asistență.

Putem concluziona, fără a greși, că dorința edilului Daniela Mănăilă, de a reabilita obiceiul serbărilor câmpenești de altă dată, a trecut cu brio acest examen, mai ales că s-a jucat și cântat la iarbă verde, iar personalul primăriei a pregătit produse tradiționale de patiserie și ceaun, sucuri, apă minerală, baloane tricolore, cu sprijinul unor generoși sponsori.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut