O fantomă bântuie prin PSD

Nu a trecut mult timp de când era – oficial, cel puţin – la conducerea partidului, a guvernului, a ţării. De atunci s-au scurs cam două luni, peste ea s-a aşternut un văl de ceaţă, iar numele nu îi mai este rostit nici măcar de colegii de partid, unii dintre ei preferând apelativul “proastă”. Doar aşa a mai ieşit din umbra uitării fostul premier al României.

Evenimentul a avut loc cu câtva timp în urmă, după ce europarlamentarul Claudiu Manda le ceruse social-democraţilor să nu mai susţină “proşti în funcţii publice ca să ne facă de râs”. Manda nu a rostit nici un nume. Nici nu era nevoie, toată lumea prezentă la reinvestirea lui Marcel Ciolacu ca şef al filialei PSD Buzău ştia despre cine este vorba. Toată lumea, dar nu şi ea. Sau nu voia să o creadă.

Vânată de ziarişti la ieşirea din CEx-ul de acum cîteva zile, a spus că “s-a speculat foarte mult” pe această temă. Că îndemnul lui Manda nu “a avut absolut nici o legătură” cu ea. Că nu, nu a vorbit cu Manda, dar a vorbit despre asta cu “domnul președinte Marcel Ciolacu și cu Lia Olguța Vasilescu”. Şi a mai debitat, în stilul agramat care a consacrat-o, că “Manda nu putea să atace un guvern care, de fiecare

dată am spus, nu pot să vorbesc de performanță, dar pot să vorbesc de eficiență”. Şi totuşi, Manda “atacase” deja, însă memoria nu este calitatea ei cea mai de seamă. Intr-un alt CEx, prin noiembrie anul trecut, chiar ea i-a reproşat colegei Olguţa Vasilescu că soţul acesteia a declarat că nu vrea să susţină “o proastă” în campania electorală pentru prezidenţiale. Şi după cum au arătat rezultatele alegerilor în Olt – fieful lui Manda şi al consoartei – nici nu a susţinut-o.

Acum a rămas, deocamdată, cu funcţia onorifică de preşedintă a organizaţiei de femei. Şi cu promisiunea, negociată în momentul când a fost convinsă să demisioneze de la şefia partidului, de a fi trecută pe lista pentru parlamentare, în Teleorman. Însă, mai ales în politică, nu toate promisiunile se respectă. Daniel Tudorache, acum primar al sectorului I Bucureşti, un personaj apropiat de actuala conducere a PSD-ului, susţine că şansele ei în această direcţie “sunt din ce în ce mai mici”. Până când va putea să verifice dacă avertismentul lui Tudorache este sau nu real, nu mai are mult de aşteptat. Maxim câteva luni, dacă nu se va ajunge cumva la anticipate.

Aşa că acum are ceva mai multă linişte şi se poate ocupa cu ceva ce ştie să facă mult mai bine: sarmale, caltaboși şi chiar cârnați. Şi, după cum chiar ea spune, se poate bucura “de aprecieri”. Din partea familiei.

Însă, în loc să o înjure acum, oare nu ar fi fost mai “eficient” ca cei care au promovat-o, au acceptat-o şi susţinut-o mai întâi ca europarlamentar şi apoi ca premier şi preşedinte al partidului s-o îndrume spre acest soi de activităţi ceva mai devreme? Şi, dacă ar fi vrut neapărat să-i dea o sarcină în plus, puteau adăuga, toamna, murăturile.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie