O clujeancă expune pe simeze iberice: EXPOZIŢIA DE ICOANE PE STICLĂ “FEREASTRĂ CĂTRE CER”

 DSCF5838Parohia Ortodoxă Română “Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din localitatea Valdemoro, protopopiatul Comunităţii de Madrid, în colaborare cu Concejalia de Mayores din cadrul Primăriei Municipiului Valdemoro, a organizat expoziţia de icoane pe sticlă cu tema “FEREASTRĂ CĂTRE CER”. Pe simezele sălii de expoziţie a Centrului de vîrstnici din această localitate au fost expuse lucrări originale ale artistei clujene Adela Apahidean. Alături de ea au participat, cu cîteva exponate, şi cei doi fii ai artistei, Andrei (9 ani) şi Pavel (11ani), părintele Lucian Apahidean făcîndu-şi remarcat darul prin cîteva cruci de perete şi de vatră, sculptate artistic în lemn de plop.

Expoziţia are intrarea liberă şi poate fi vizionată în perioada 24 octombrie – 7 noiembrie 2014.

Manifestarea este inclusă în cadrul activităţilor cultural-spirituale prilejuite de hramul acestei parohii şi s-a desfăşurat cu binecuvîntarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a DSCF5847Spaniei şi Portugaliei. Cu ocazia vernisajului, care a avut loc săptămîna trecută (vineri, 24 octombrie 2014), au rostit alocuţiuni: dna Josefina Nieto – consilier local pentru Persoane Vîrstnice, preotul Lucian Apahidean de la Parohia Ortodoxă Română „Sf. Cuvios Atanasie Athonitul din Leganes” şi, la final, curatorul expoziţiei, Pr. Dorin Cătălin Sas, care a mulţumit organizatorilor pentru colaborare şi tuturor participanţilor pentru interesul manifestat. Au mai participat: dl. Angel Marcos Morante, consilier de Participacion Ciudadana şi Sonia Sanchez Lopez, consilier pe probleme sociale, alţi invitaţi spanioli.

Adela Apahidean, artistă plastică în vîrstă de 37 ani, este licenţiată în Restaurare de Pictură Murală, a abDSCF5844solvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Pictură şi Restaurare. Prima expoziţie personală a avut loc în anul 1995 în oraşul natal, după care a colaborat cu mai multe echipe de pictori bisericeşti din România. Au urmat apoi, de-a lungul anilor, expozitii de grup în ţară şi în afară. Lucrările ei sînt răspîndite în colecţii personale din SUA, Franţa, Spania, România. Tehnicile pe care le foloseşte în realizarea lucrărilor sînt diverse. Stăpîneşte tehnica tradiţională bizantină a pictării icoanei pe suport de lemn, dar a încercat şi tehnici noi, mixte, care însă păstrează caracterul icoanei ortodoxe.DSCF5839

Icoana pe sticlă, prezentată în această expoziţie, lasă să transpară în imagine atmosfera transilvăneană rurală, credinţa simplă a ţăranului român. Cînd pictezi icoana pe sticlă sau o contempli, trebuie să laşi deoparte învăţătura academică şi să te întorci în copilărie, la credinţa simplă şi la vorbirea cu cuvinte puţine cu Dumnezeu. Icoana pe sticlă este fereastra către cer a ţăranului român. Prin această fereastră se realizează legătura cu Dumnezeu, prin Maica Domnului şi Sfinţi. Aceştia din urmă sînt prezenţi, ei ne văd pe noi şi noi îi vedem pe ei. Dintre titlurile expuse la Valdemoro se disting: Hristos Învăţător, Naşterea Domnului, Punerea în mormînt, Maica Domnului Îndurerată, Sfîntul Serafim, Sfîntul Gheorghe omorînd balaurul etc.

Expoziţia are şi caracter itinerant, ea fiind vernisată pînă în prezent în comunităţi parohiale româneşti şi medii catolice din Madrid, Parla, Guadalajara şi Leganes.

A consemnat Pr. Dorin Sas

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut