O carte „vie” sub semnătura profesorului „Bogo”, lansată la Cluj

Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a lansat joi, 25 mai 2023, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei o nouă carte, „Secvențe inedite din istoria Clujului- oraș și județ”, volumul fiind rezultatul unei colaborări reușite cu jurnalistul clujean Marius Avram. „Prin demersul nostru am căutat să găsim lucruri inedite, mai puțin cunoscute, un fel de „știri istorice”. Am găsit lucruri pe care puțini le cunosc, de exemplu, că în Cluj a locuit o stră-stră nepoată actualului rege al Marii Britanii, că în centru Clujului în beciul unui local există fundația unei case romane, faptul că din Cluj a pornit firul romanului Dracula sau că odinioară capitala acestei regiuni, să-i zicem azi județul Cluj, era la Liteni. Am sperat ca în acest fel, prezentând niște lucruri scurte și inedite, vom reuși să atragem mai mult spre istoria orașului, deoarece cunoscând mai bine istoria vom reuși să ne iubim mai mult orașul.”, a spus jurnalistul Marius Avram.

„Cartea aceasta am vrut s-o fac vie, stilul care mă caracterizează”, a afirmat profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.

După cum a mărturisit tot autorul, în conceperea acestei noi cărți „a fost provocat de un nou teritoriu de exploatare”, să expună jurnalistic istorisirile sale. „Tipul acesta de abordare l-am făcut pentru clujeni, pentru a se constitui o conștiință civică. Nu neapărat este vorba de istorie. Dar să știi locurile unde te preumbli, unde lucrezi. Dacă le cunoști, le privești altfel. Vă mulțumesc că sunteți aici. Știu că sunteți atașați de cultura civică, cultura orașului care încet-încet se va face.” , a spus profesorul clujean.

Volumul „Secvențe inedite din istoria Clujului- oraș și județ” a apărut la editura Arcadia Media din Cluj-Napoca în ediție trilingvă-română, maghiară și engleza, cu sprijinul Asociatiei Cluj24. La lansare au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Radu Ardevan, dr. Remus Câmpeanu, prof. dr. Laszlo Alexandru, prof. dr. Mihai-Florin Hasan. Gazda evenimentului a fost dr. Tudor Sălăgean, mangerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Cu același prilej, publicul prezent a putut admira o expozoție inedită de documente rare care poartă semnăturile unor personalități, precum: Octavian Goga, AlexandruVaida-Voevod, Carol al II-lea, și fotografii vechi din Clujul din anii 1850-1860. Documentele și fotografiile fac parte din colecția privată a jurnalistului Marius Avram.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut