Nutriționist: “Un pumn de cătină sau afine din grădină, chiar și congelate, îți vor aduce un aport mai mare de vitamina C”

Iarna se apropie încet, dar sigur, astfel că, în această perioadă trebuie să începem să ne protejăm corpul și să îl pregătim pentru frig. Pe lângă o îmbrăcăminte corespunzătoare, un rol foarte important îl are alimentația. În acest sens, legumele și fructele sunt necesare, deoarece sunt surse pentru procurarea vitaminelor ce sunt vitale în perioada friguroasă. Nu în ultimul rând, o masă gătită acasă va fi mereu mult mult mai sănătoasă decât una servită la restaurant, atrag atenția specialiștii.

Luisa Florea, nutriționist dietetician, subliniază că trecerea la ora de iarnă ne influențează organismul și adaptarea poate dura până la o lună. Ea explică în ce fel atât adulții, cât și copiii își pot întări imunitatea, în această perioadă în care, din păcate, suntem destul de expuși răcelilor. Astfel, un aspect deloc de neglijat în acest sens ține de alimentație. Desigur, când vorbim despre asta, nu trebuie să pierdem din vedere și să nu scăpăm de sub control nici greutatea, pentru că obezitatea a devenit una dintre cele mai stringente probleme ale vremurilor noastre, cu care se confruntă de altfel și mulți clujeni.

Vacanța copiilor s-a încheiat și aceștia se întorc în colectivitate. În prezent cel puțin 1 din 4 copii din România are probleme de greutate. Recomand atât pentru adulți cât și pentru copii testarea 25-hidroxi vitamina D, deoarece carența de vitamina D3 este foarte des întâlnită în rândul populației. Aceasta joacă un rol deosebit de important în imunitate, sănătatea oaselor, a dinților, controlul greutății, prevenția apariției diabetului zaharat de tip 2, sănătatea cardiovasculară.

Atunci când spunem că avem o “imunitate bună” ne gândim adesea la vitamina C pe care o găsim în special în fructele de pădure. Sunt adepta fructelor locale deoarece un pumn de cătină sau afine din grădină, chiar și congelate, îți vor aduce un aport mai mare de vitamina C decât o portocală care a petrecut cel puțin 7 zile în transport și depozitare până să ajungă în farfuria ta”, spune Luisa Florea.

Ea mai subliniază că trecerea de la toamnă la iarnă este un prilej bun să mergem la piața din zona noastră și să cumpărăm legume, fructe, nuci de la producătorii locali pe care cu iscusință să le transformăm în compoturi, zacuscă, gemuri, murături sau mai târziu pentru Crăciun într-un cozonac cu nucă. “În ceea ce privește modul de conservare la compot puteți folosi scorțișoară, cuișoare pentru a reduce aportul de zahăr cu 50%, la zacuscă puteți coace legumele și folosi ulei de măsline extra virgin, la gemuri recomand reducerea aportului de zahăr la 500g la 1000g fructe sau chiar pregătirea deliciosului magiun de prune fără zahăr, la murături folosirea sării grunjoase și a mirodeniilor. Rețeta pentru cozonacul cu nucă de Crăciun ar trebui să fie una tradițională cu ouă de casă, nucă măcinată, unt, zahăr într-o cantitate mai mică decât cere rețeta și o făină 550, preferabil organică. O călătorie în timp în cartea de rețete a bunicilor noastre este mai mult decât binevenită”, mai explică ea.

Totodată, Luisa Florea atrage atenția asupra unui aspect deosebit de important în ceea ce privește alimentația pe fugă pe care cei mai mulți dintre noi am adoptat-o.

Lipsa de timp din zilele noastre a făcut ca din ce în ce mai mulți tineri să aleagă un prânz în oraș în detrimentul unei mâncări gătite în casă. Chiar dacă în Cluj putem găsi variante sănătoase la restaurantele locale, încercați să vă gătiți în week-end o supă sau ciorbă cu legume de sezon și carne de casă pentru cină, iar la prânz să vă duceți de 2-3 ori pe săptămână la birou o mâncare pregătită în casă. Câteva variante de prânz sănătos pot include: o omletă din 2 ouă cu puțin unt, o felie de pâine cu maia și murături, o salată de legume cu pește bogat în acizi grași omega-3 precum sardinele, heringul sau macroul care se pot găsi la borcan sau conserve în suc propriu sau o felie de pâine cu zacuscă, un ou fiert și niște brânzeturi de casă. Dacă vă doriți un prânz rapid, puteți opta pentru un kefir integral cu o banană sau bulgărași de brânză cu magiun.

Seara vrem să vedem un film bun și avem poftă de ronțăieli sau cina se transformă într-un festin culinar deoarece nu am mâncat nimic în timpul zilei. Vă recomand să încercați să aveți cel puțin 2 mese pe zi într-un interval de 10-12 ore, fără a intra în capcana dietelor la modă. Gândiți-vă la bunicii voștri care își petreceau majoritatea timpului în aer liber, își găteau în fiecare zi, mâncau înainte de apusul soarelui și se culcau “deodată cu găinile”, lucru care i-a ajutat să fie mai supli, mai sănătoși și longevivi.

De cele mai multe ori specialiștii în domeniul nutriției preferă să facă liste de alimente interzise sau să menționeze că anumite alimente îngrașă sau sunt nesănătoase. Niciun aliment în sine nu îngrașă. Cantitatea și calitatea fac diferența. În loc să ne concentrăm pe calorii este mult mai important și benefic să devenim consumatori conștienți de calitatea mâncării noastre de zi cu zi. Vă provoc să începeți să citiți ingredientele tuturor produselor pe care le puneți în coș și să alegeți produse cu ingrediente pe care le cunoașteți și termen scurt de valabilitate. Întrebarea mea favorită este: Străbunica mea ar fi mâncat asta?” Dacă răspunsul este negativ, nu introduc acel lucru în alimentația mea.

Dacă seara ai chef de ronțăieli, alege o băutură caldă cum este cacao cu lapte și miere sau floricele de porumb făcute la oală cu ulei de măsline, sare și puțin cașcaval ras”, precizează Luisa Florea.

Nutriționista le recomandă părinților să le pună pachețel cu mâncare la școală copiilor, care să includă o sursă de proteine (ou fiert, omletă, brânzeturi, kefir, pastă de sardine), o sursă de legume sau fructe de sezon, o felie de pâine cu maia și o sticlă de apă plată de 500-700ml în funcție de vârstă.

Dacă își doresc ceva dulce, faceți un dulce de casă o dată pe săptămână. Pot fi clătite, ciocolată de casă, prăjitură cu brânză. Un dulce de casă va fi întotdeauna mai sănătos. Încurajați copiii să iasă în curtea școlii în fiecare pauză și să se joace în aer liber. De asemenea, reduceți timpul petrecut pe ecrane (TV, tableta, calculator) la maximum 2 ore pe zi. Copilul este oglinda părintelui, așa că orice schimbare vă doriți în alimentația acestuia este necesar să pornească de la dvs. Copiii care iau cel puțin o masă pe zi alături de părinții lor au șanse mult mai mici să dezvolte probleme de greutate.

Moderația este cheia succesului și în domeniul nutriției. Dacă la finalul zilei vă uitați în oglindă și vă doriți să vă îmbunătățiți imaginea de sine, apelați cu încredere la un specialist care vă poate face munca mai ușoară (dietetician, psiholog, medic)”, mai spune Luisa Florea.

Anca M COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut