Număr alarmant de cazuri de copii abuzați în județul Cluj

O dată la nouă zile, un copil din județul Cluj este violat sau agresat sexual iar o dată la trei zile un copil din acest județ este victima abuzului emoțional. Nu mai puțin de 40 de copii din județul Cluj au fost anul trecut victimele abuzului sexual, se arată în datele prezentate de Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. În total, pe parcursul anului 2022, 262 de copii au fost abuzați fizic, emoțional sau sexual, sau au fost neglijați de către părinți. Concret, în 62 de cazuri a fost vorba de abuz fizic, în 110 abuz emoțional, în 40 de cazuri abuz sexual și 49 de cazuri de neglijare.

Specialiștii de la DGASPC Cluj susțin că în urma activităţii cu copiii abuzaţi şi familiile acestora se constată nevoia demarării unui program de prevenire a abuzului/ neglijării/ exploatării în cadrul Echipei Intersectoriale Locale pentru prevenirea şi combaterea abuzului/ neglijării/ exploatării copilului în familie dar și creşterea competenţelor parentale în familiile din care provin copiii abuzaţi şi dezvoltarea unor modele de comportament pro-sociale prin campanii de informare şi consiliere psiho-socială. Totodată, se impune dezvoltarea strategiilor de prevenire şi combatere a abuzului/ neglijării/ exploatării prin acţiuni specifice cu parteneri din zone colaterale; campanii de sensibilizare a societăţii în scopul prevenirii violenţei asupra copiilor și derularea de campanii pentru dezvoltarea reţelei de asistenţă maternală și colaborare cu primăriile din judeţul Cluj, în care riscul de abuz/ neglijare/ exploatare este crescut. Se mai propune elaborarea şi implementarea unor programe în vederea prevenirii acestor riscuri şi o strategie de lucru în asemenea situaţii.

În cadrul DGASPC Cluj funcţionează mai multe servicii pentru victimele abuzului și a violenţei domestice, pentru copii şi adulţi. Astfel, Compartimentul Violență Domestică din structura DGASPC Cluj oferă următoarele tipuri de servicii: preluarea și instrumentarea sesizărilor de violență domestică (evaluare, intervenție, monitorizare cazuri), facilitarea accesării serviciilor destinate victimelor violenței domestice, efectuarea demersurilor necesare în vederea admiterii victimelor într-un centru de tip rezidențial, consiliere psihologică și juridică la sediul instituției.În cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență funcționeazăc ompartimentul telefonul copilului/adulți și echipă mobilă și compartimentul intervenție în abuz, neglijare care include și o componentă de asistenţă maternală alcătuită în prezent din 20 de asistenţi maternali profesioniști, pregătiţi pentru a primi în plasament copii victime ale abuzului. DE asemenea, mai funcționează compartimentul intervenție trafic, migrație, victimele infracțiunilor și casa de tip familial „Perlino”, este un adăpost pentru copilul abuzat care oferă servicii de tip rezidenţial.Complexul de Servicii Sociale Câmpia-Turzii în cadrul căruia funcţionează Centrul de primire în regim de urgență, care oferă victimelor violenţei domestice următoarele servicii: găzduire, hrană, asistență medicală, consiliere juridică, consiliere psihologică socială, asistență educațională, protecţie împotriva agresorului, cu păstrarea confidenţialităţii asupra identităţii victimelor și a locației unde se află acestea.

Locuința Protejată destinată victimelor violenței domestice cu o capacitate de cazare de 6 locuri pentru victime adulte oferă un spaţiu securizat unde victimelor le este asigurată confidenţialitatea, siguranţa şi suportul necesar pentru tranziția la o viață independentă. În cadrul locuinței protejate, victimele beneficiază de următoarele tipuri de servicii: cazare temporară gratuită (pentru o perioadă de până la 12 luni); susținerea cheltuielilor necesare traiului independent în locuința protejată; servicii de consiliere psihologică individuală și grup de suport;servicii de consiliere și orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională; asistență socială, măsuri de acompaniament, în concordanță cu nevoile specifice ale victimei; cabinetul de consiliere vocațională și grupul de suport furnizează servicii atât persoanelor găzduite în locuința protejată, cât și altor victime din comunitate.

Statistic, în România, în fiecare săptămână sunt înregistrate în medie, la poliție, șase cazuri în care un bărbat este autorul unei fapte de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, iar multe dintre fapte rămân în continuare neraportate. Cifrele din perioada 2014-2018, demonstrează că alcoolul nu poate fi considerat o cauză a faptelor, ci doar un factor favorizant. Se prefigurează însă aspecte îngrijorătoare în ceea ce privește dimensiunea violenței fizice în familie cu sau fără copii, fiind necesară o perseverență și mai mare a comunității și a instituțiilor statului pentru a identifica soluții eficinete de prevenire în viitor.

Serviciile furnizate de către DGASPC victimelor sunt servicii de găzduire, hrană, asistență medicală și îngrijire, consiliere psihologică și consiliere juridică.

C:P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut