Nu renunţă la Muzeul „Octavian Goga’’ de la Ciucea

Pretinşii urmaşi ai Veturiei Goga continuă lupta în instanță pentru a obţine proprietatea asupra Muzeului „Octavian Goga’’. După ce Curtea de Apel Cluj a respins apelul împotriva sentinţei Tribunalului Cluj prin care Consiliul Județean Cluj a redevenit proprietar asupra domeniului de la Ciucea, fraţii Radu şi Florin Mureşan au atacat decizia cu recurs, sperând că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le va recunoaște dreptul de proprietate.
Consiliul Judeţean Cluj a solicitat în intanţă anularea certificatului de moştenitor eliberat de un notar de la Sibiu prin care s-a certificat faptul că urmaşii Veturiei Goga, Radu şi Florin Mureşan au dreptul la moştenirea Castelului de la Ciucea. Documentul a fost eliberat în 6 noiembrie anul trecut de Societatea Notarială Sima şi Vişea din Sibiu. Este vorba de certificatul de moştenitor legal şi suplimentar nr. 68 din 2017 prin care constată că de pe urma Veturiei Goga au rămas la Ciucea un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească şi un alt teren de 216 mp. Ca moştenitori sunt declaraţi de notar pe baza succesiunii Florin Mureşan şi Radu Mureşan.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că certificatul de moştenitor a fost eliberat fără să se ţine cont de testamentul Veturiei Goga în care se menţionează că averea de la Ciucea o lasă statului român. Procesul a început în martie 2018 iar în urma dezbaterilor instanţa a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean Cluj.
Prin hotărârea instanţei clujene de la începutul lunii iulie 2019 s-a dispus anularea certificatului de moștenitor eliberat de notarul din Sibiu pe baza căruia pretinșii nepoți ai Veturiei Goga au devenit proprietari asupra domeniului muzeal de la Ciucea. Prin sentința pronunțată în iulie, instanța a mai dispus înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile din cadrul Complexului Muzeal “Octavian Goga” de la Ciucea în favoarea Consiliului Județean Cluj. Fraţii Radu şi Florin Mureşan au contestat hotărârea instanţei clujene, înaintând apel. În urma procesului, Curtea de Apel Cluj a decis că acţiunea pretinşilor moştenitori ai Veturiei Goga este nefondată. Fraţii Mureşan nu au renunţat, atacând decizia cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cauza a fost înregistrată în luna februarie iar deocamdată nu a fost fixat termen de judecată.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie