Nu este glumă: Gazele se vor scumpi din nou, din 1 aprilie

Din 1 aprilie vor crește tarifele de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a facturilor de gaze la consumatorii casnici, cele de energie electrică fiind compensate de stat.

Asociaţia Energia Inteligentă estimează că, pentru clienții casnici, va urma o majorare a facturilor de gaze naturale cu aproximativ 4 – 5% față de luna anterioră, pentru clienţii non-casnici creşterea fiind cu până la 10%, în funcţie de consum.

„Cu cât se vor majora – în medie – facturile persoanelor fizice ? (…) gaze naturale – consumator casnic: o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023; consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023; consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie „, transmite Asociaţia Energia Inteligentă.
De remarcat că prețul la energia electrică nu va crește, deoarece majorarea tarifelor de transport și distribuție va fi compensată de stat.

Reamintim că Legea 357/2022 prevede ca, din 1 aprilie 2023, să se adăuge în tariful de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în 2021 şi 2022 şi care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut