Nu aruncați monedele retrase din circulație! Unele chiar valorează ceva

Leii ”vechi”, din emisiunile ulterioare anului 1990, au avut putere circulatorie până la data de 31 decembrie 2006, însă atât bancnotele imprimate pe suport de polimer cât şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, la Banca Națională a României (BNR), fără taxe şi comisioane sau pot fi vândute colecționarilor.

În prezent sunt retrase din circulație moneda de 1 leu (oţel placat cu cupru, formă rotundă, diagonala de 19 mm și greutatea de 2,50 g, pe avers există valoarea nominală ”1 leu”, iar pe revers stema României), moneda de 100 lei (oţel placat cu nichel, formă rotundă, diagonala de 29 mm și greutatea de 8,75 g, aversul conține valoarea nominală ”100 lei”, iar reversul portretul lui Mihai Viteazu), moneda de 500 lei (aluminiu, formă rotundă, diagonala 24 mm și greutatea 3,75 g, aversul include valoarea nominală ”500 lei”, iar reversul stema României), moneda de 1.000 lei (aliaj AlMg3, formă rotundă, diagonala de 22 mm și greutatea de 2 g, aversul conține valoarea nominală ”100 lei”, iar reversul portretul lui Constantin Brâncoveanu), respectiv moneda de 5.000 lei (aliaj AlMg3, formă dodecagonală 24 mm și greutate 2,50 g, pe avers există valoarea nominală ”5000 lei”, iar pe revers stema României).

Mai întâi trebuie spus că BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare, dar și a monedelor și bancnotelor retrase din circulație. Astfel, monedele prezentate la BNR se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, dar numai dacă pot fi identificate fără rezerve. Monedele cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.
Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele BNR (Sucursala BNR Cluj – Cluj-Napoca, piața Unirii nr. 7), fie trimițându-le prin poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către solicitanți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR. Trebuie precizat că valoarea monedelor este calculată în funcție de reglementările de denominare (acţiunea de reducere a valorii nominale). Reamintim că, în iulie 2005, moneda naţională a României a fost denominată, astfel încât 10.000 lei vechi, aflaţi în circulaţie la acea dată, au fost preschimbaţi pentru 1 leu actual. Evident, ca să obțineți o sumă cât de cât semnificativă, trebuie să dețineți o cantitate importantă de asemenea monede vechi.

O soluție mult mai profitabilă de a beneficia de ceva de pe urma acestor monede este să le vindeți numismaților. Pentru aceasta puteți apela fie la site-urile specializate în vânzări (gen OLX sau ocazii) sau la anunțuri în ziar, fie puteți să le duceți în târgurile de antichități care se organizează periodic, inclusiv în Cluj-Napoca. Prețurile de vânzare diferă atât în funcție de moneda propriu-zisă și de starea fizică a acesteia, cât și de anul de emisiune. Spre exemplu, o monedă de 5.000 lei se poate vinde, în funcție de aceste criterii, pe undeva între 90 și 900 lei.

Iar dacă prețul actual nu vă satisface, puteți pur și simplu păstra monedele vechi, a căror valoare este posibil să crească în viitor.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut