Noul prim ministru britanic

Marea Britanie trebuie să fie un „bun vecin” al Uniunii Europene în condiţiile în care îşi propune un „parteneriat mai strâns” cu blocul comunitar, potrivit noului ministru britanic de externe, David Lammy.

Acesta şi-a început primul turneu în străinătate cu vizite în trei state membre ale Uniunii Europene. El s-a întâlnit sâmbătă cu omoloaga sa din Germania, Annalena Baerbock, la Berlin, la doar 24 de ore după ce Sir Keir Starmer a devenit prim-ministru. Duminică s-a aflat în Polonia, iar luni va merge în Suedia.

Lammy s-a folosit de prima sa călătorie în străinătate în calitate de şef al diplomaţiei Regatului Unit pentru a le transmite omologilor săi din cele trei ţări, Germania, Polonia şi Suedia, să profite de „oportunitatea unui nou început” şi de a „lucra şi mai strâns împreună pentru a aborda provocările comune”, relatează PA Media/dpa.

Lammy a citat sprijinul pentru Ucraina şi abordarea schimbărilor climatice, precum şi vacanţele şi schimburile de studenţi, ca domenii în care acest lucru s-ar putea întâmpla.

„În calitate de nou ministru de externe al Regatului Unit, alături de prim-ministrul nostru Keir Starmer, acest guvern va reseta relaţia cu Europa ca un partener de încredere, un aliat de încredere şi un bun vecin”, a scris Lammy într-un articol pentru The Local, un site european de ştiri.

El a declarat că sprijinul militar, economic, politic şi diplomatic al Regatului Unit pentru Ucraina „va rămâne ferm”, subliniind în acelaşi timp importanţa colaborării cu alte ţări.

„Securitatea europeană va fi prioritatea politicii externe şi de apărare a acestui guvern”, a subliniat ministrul britanic.

„Invazia barbară a Rusiei a arătat clar că trebuie să facem mai mult pentru a ne consolida propria apărare. Săptămâna viitoare, prim-ministrul, ministrul apărării şi cu mine vom călători la Washington pentru summitul NATO”, a anunţat el.

Lammy a declarat că angajamentul guvernului laburist faţă de NATO este „neclintit” şi că una dintre problemele discutate cu colegii săi a fost să se acorde Ucrainei „propria cale clară” de aderare la alianţă.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, Lammy a afirmat că ţările trebuie să investească în „industriile viitorului şi să asigure o creştere economică durabilă pentru toţi”.

În timp ce noul guvern de la Londra nu intenţionează să pună sub semnul întrebării Brexitul sau să revină la libera circulaţie a persoanelor, ministrul comerţului, Jonathan Reynolds, a declarat duminică la Sky News că Regatul Unit ar trebui să „exploreze” modalităţi de „eliminare a anumitor bariere” în calea comerţului cu UE, transmite France Presse.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut