Noul HUB UTCN a fost dat în folosință

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat, luni, noile spații de învățământ ce au fost amenajate în clădirile cumpărate de la Banca Transilvania și Casa de Modă de pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca. Imobilele au fost modernizate și reamenajate și cadrul unei investiții de peste 42 de milioane de lei.

 

La inaugurare au mai participat, printre alții, prefectul Clujului, Irina Munteanu, primarul Emil Boc, rectori ai universităților clujene, cadre didactice ale UTCN.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a declarat că s-a impus achiziția de spații deoarece a crescut numărul de studenți.

”Reușim să inaugurăm cele două spații în două locații emblematice ale Clujului, dedicate tinerilor noștri”, a spus Vasile Țopa.

Primarul Emil Boc a declarat la rândul său că municipiul Cluj-Napoca este ceea ce este astăzi datorită universităților clujene, acesta fiind cel mai important avantaj competitiv al urbei. Edilul a precizat că UTCN alături de alții duc Clujul în „Liga Campionilor” în materie de cercetare și dezvoltare.

„Dumneavoastră prin dezvoltarea componentei de inovare ajutați românii să se întoarcă acasă”, a declarat Emil Boc.

„Universitățile au avut și au un rol esențial în ceea ce este Clujul astăzi. Ele reprezintă un avantaj competitiv de necontestat al orașului nostru. Universitățile clujene sunt cele care dovedesc că putem reuși aici, acasă, și sunt un exemplu clar că putem să contăm în domeniul educațional, în domeniul de cercetare și inovare la nivel regional, cu impact în Europa și mai departe.

La Cluj-Napoca avem două DIH-uri (Digital Innovation Hub), structuri de impact la nivelul Uniunii Europene, avem inițiativa Transilvania Regional Innovation Valley, centre de excelență precum cele ale UTCN, cel care urmează a fi dezvoltat în cartierul Zorilor, centrul de cercetare și producție de pe Bd Muncii ș.a.

Astfel deja Clujul a demonstrat, datorită universităților și a altor actori din ecosistemul local de inovare și IT că da, se poate și în România să contăm în acest domeniu atât de important, de unde vin slujbele viitorului, slujbele bine plătite, economia viitorului și o viață mai bună la Cluj”, a transmis edilul.

 

 

Sediul BT și clădirea Casei de Modă au fost achiziționate în anul 2017 și au intrat în reabilitare completă în anul 2020, lucrările fiind finalizate la sfârșitul anului trecut.

Fosta clădire a BT a fost construită în anul 2002 și găzduiește pe o suprafață construită de aproape 500 de mp, spații educaționale –  librăria UTCN, săli de seminarii, laboratoare pentru studenții facultăților de profil electric, desfășurate pe 4.000 de mp. Clădirea a fost reabilitată în urma unei investiții de 18,2 milioane de lei, fonduri asigurate din venituri proprii, cât și din bugetul de stat.

În clădirea Casei de Modă, construită în anul 1969, va funcționa hub-ul UTCN, cu spații de conferințe, cercetare și co-working, pe o suprafață de peste 5.300 de mp.

Imobilul are certificat de clădire verde și prevede un înalt standard de eficiență energetică, investiția ridicându-se la 24 de milioane de lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut