Nouă emisiune de monede din aur

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că, luni, 2 martie, va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium.

Moneda este din aur, cu titlu 999‰, calitate proof, are valoarea nominală de 10 lei, formă rotundă, diametrul de 13,92 mm, greutatea de 1,224 g şi cant zimțat. Aversul monedei prezintă o fibulă și un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârșova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” și stema României. Reversul monedei prezintă bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârșova) și inscripțiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” și ,,CARSIUM”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul pentru această emisiune este de 1.000 monede din aur, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 480 lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României şi pot fi achiziţionate de la sucursalele regionale BNR Cluj. Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării se poate utiliza formularul disponibil la adresa https://www.bnr.ro/Formular-de-rezervare-21192.aspx

Articole din aceeasi categorie