Nou-născuții prematur sau cu patologii grave, la îndemâna norocului

Președintele executiv al organizației Salvați Copii România, Gabriela Alexandrescu atrage atenția că maternitățile sunt dotate în continuare cu aparatură medicală învechită, neperformantă și care lăsa nou-născuții prematur sau cu patologii grave la îndemâna norocului.

Gabriela Alexandrescu spune că deși au trecut cinci ani de când ministrul Sănătății de atunci, Patriciu Achimaș Cadariu a lansat procedura de dotare a maternităților cu incubatoare, până acum instalațiile nu au ajuns la unitățile medicale pentru ca nou născuii să poată fi salvați.

„Cinci ani au trecut de când ministrul Sănătății de atunci, domnul Patriciu Achimaș Cadariu, a lansat procedura de dotare a maternităților cu incubatoare, ca urmare a solicitarii noastre, a Salvați Copii România. România era pe primul loc din UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă și continua să aibă maternități cu aparatură medicală învechită, neperformantă și care lăsa nou-născuții prematur sau cu patologii grave la îndemâna norocului. De atunci, Ministerul Sănătății a avut șapte miniștri plini, unul dintre ei, Vlad Voiculescu cu două mandate, și doi interimari. Incubatoarele încă nu au ajuns în maternități, dar înțeleg că asta se va întâmpla în curând.

De când a început programul de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România s-a dat peste cap să facă ceea ce statul nu putea să facă altfel decât pe hârtie”, spune Gabriela Alexandrescu.

Concret, Salvați Copii România a reușit să doteze peste 100 de maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie din toate județele țării și au pus la dispoziția medicilor 830 de echipamente medicale, care a ajutat la supraviețuirea a peste 100.000 de copii, până la finalul lui 2020. De asemenea, a identificat fonduri de peste 6 milioane de euro, pentru aparatură medicală fără de care nou-născuții prematur nu ar fi supraviețuit. Continuăm și în 2021 cu dotări, renovări, susținerea maternităților, secțiilor de neonatologie și sectiilor de pediatrie – ajungem în încă 25 de spitale cu suport de peste 1,3 milioane euro. Am reușit, într-o săptămână de eforturi colosale, să mobilizăm fonduri de urgență, pentru a cumpăra două ambulanțe de uz pediatric pentru Spitalul Grigore Alexandrescu. Da, cel mai mare spital de pediatrie din țară nu mai avea o ambulanță complet funcțională. Zilele acestea renovăm și reabilităm sala de nașteri de la Maternitatea Polizu, care nu a mai fost renovată de aproape două decenii. Nu am fi făcut nimic din toate astea fără susținerea comunității. Multe însă au fost de multe îngreunate de birocrație și promisiuni ale autorităților, rămase pe hârtie”, arată Salvați Copii România.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut