Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate

Guvernul României a aprobat miercuri, la solicitarea Ministerului Sănătății, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Actul normativ stabilește criterii noi de formare inițială și de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcții de conducere din sistemul de sănătate: manageri, directori executivi și directori executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică, conducerea serviciilor de ambulanță, directori generali, directori medicali, medic-șef. Totodată, pentru creșterea performanțelor manageriale se introduc criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de către Organizația Mondială a Sănătății, în programul de asistență tehnică din PNRR.

„În vederea asigurării unei dezvoltări profesionale continue în domeniul managementului sanitar, documentul introduce necesitatea absolvirii la 3 ani, pentru funcțiile de conducere din domeniul sănătății, a unui curs de scurtă durată în management sanitar sau managementul serviciilor de sănătate, avizate de Ministerul Sănătății, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății. Documentul prevede și alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) pentru a permite asigurarea continuă a unui management eficient. În prezent, mandatul managerilor de spitale este de patru ani, în timp ce contractul de administrare al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) este de maxim trei ani, fapt care provoacă dificultăți” – informează Ministerul Sănătății.

Aceeași sursă precizează că, pentru a putea realiza în mod coerent politicile publice ale MS în domeniul resurselor umane și implicit prevederile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, se are în vedere înființarea unui Institut Național de Management al Serviciilor de Sănătate, ca instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății. Institutul se va înființa prin reorganizarea Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.

“Este nevoie de o schimbare radicală și urgentă a modului în care sunt ocupate posturile de conducere din sistem. Performanța scăzută a sistemului de sănătate și ineficiențele sale sunt cauzate și de capacitatea administrativă și managerială redusă, deficitul forței de muncă și limitarea de formare profesională în domeniul managementului sanitar”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut