Cum va fi revitalizat Parcul Feroviarilor

După ce a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca, Parcul Feroviarilor urmează să fie readus la viaţă.

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind revitalizarea și activarea Parcului Feroviarilor. Iniţiativa a stat blocată ani de zile, până când municipalitatea a reuşit să preia parcul de la Ministerul Transporturilor. Acum, aici se au în vedere patru obiective de investiţii: amenajarea Parcului Feroviarilor, a străzii Parcul Feroviarilor, amenajarea malurilor Someşului, precum şi realizarea unor pasarele pietonale peste râul Someş. Valoarea totală a investiţiei este 49.620.995, 26 lei (fără TVA), iar durata de realizare a acesteia este de 22 luni

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, propunerea de amenajare a Parcului Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de bio diversitate, iar mobilierul urban existent se va înlocui cu mobilier nou pentru repaus şi recreere. Concret, aici va fi montat mobilier pentru odihnă pe aleile principale, pe aleile secundare şi mobilier pentru odihnă la locul de joacă. Totodată, vor fi montate aparate fitness, amplasate coşuri de gunoi pe toate aleile şi rastele pentru bicicletă. Nu în ultimul rând, în această zonă vor fi vitrine iluminate, cişmele cu apă, iluminat general şi arhitectural şi instalaţii de alimentare cu apă şi irigaţii.

În ceea ce priveşte amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, aici se doreşte înlocuirea integrală a pavajului existent, a elementelor de mobilier urban existent şi a sistemului de iluminat şi semaforizare. Se propun amenajarea benzilor de biciclete şi dotări aferente acestui mijloc de transport (standuri, staţii alimentare biciclete şi trotinere electrice). Conform proiectului de hotărâre, amenajarea propusă a străzii se referă la profilul dinspre Parcul Feroviarilor cu următoarele benzi funcţionale: trotuar, bandă de bicicletă, două benzi auto cu dublu sens.

Despre proiectul Parcul Feroviarilor, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Dan Tarcea declara zilele trecute, pentru Făclia de Cluj: “Acest parc, din păcate, a fost blocat pentru o bună perioadă de timp, am reuşit să facem preluarea de la CFR, am făcut şi un concurs de soluţii internaţionale. Avem şi un câştigător care are obligaţia ca până la sfârşitul acestui an să ne predea studiul de fezabilitate, după care să putem trece la următoarea etapă de proiectare şi execuţie. Până în acest moment nu sunt întârzieri, suntem în grafic. Ce ne propunem să facem în Parcul Feroviarilor? Sub nicio formă nu ne propunem să facem construcţii, blocuri, case, va avea destinaţia de parc, aşa cum a fost dintotdeauna. Aici vorbim de o suprafaţă de 5,3 hectare, va fi un acces mult mai uşor către apă, practic, oraşul se întoarce către apă şi va fi un spaţiu atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari”.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie