Noi infracțiuni de înșelăciune prin metoda „Accidentul” înregistrate la Cluj

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, în perioada 3-10 august. despre înregistrarea unor infracțiuni de înșelăciune și tentativă la înșelăciune, comise de persoane necunoscute, prin metoda ”Accidentul”.

Potrivit IPJ Cluj, persoane din municipiul Cluj-Napoca au fost contactate, prin intermediul unor apeluri telefonice, de bărbați care s-au prezentat ca fiind medici, informând că rudele sau prietenii apropiați acestora ar fi fost victimele unor accidente rutiere, context în care le solicitau bani, necesari acordării de îngrijiri medicale, operații chirurgicale urgente sau transferuri în alte spitale.

„În trei astfel de situații, ulterior convorbirilor telefonice, la domiciliul persoanelor s-au deplasat bărbați care, sub pretextul că sunt trimiși de falșii medici, au preluat 11.000 de euro, 10.000 euro și 5.200 lire sterline, respectiv 3.000 de euro” – precizează IPJ Cluj.

La nivelul Serviciului de Investigații au fost demarate cercetări în vederea identificării autorilor infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la înșelăciune și recuperarea prejudiciilor cauzate. În cadrul activităților investigative a fost surprins unul dintre cei bănuiți de comiterea faptelor, fiind efectuate cercetări pentru identificarea și depistarea acestuia.

Persoanele care pot oferi informații cu privire la identitatea acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112!

„În cazul în care sunteți contactați de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susțin că sună din partea acesteia și că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu dați curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacția emoțională.

Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare sau luați legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înșelăciune;

Dacă sunteți contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați poliția la numărul de urgență 112, pentru a va acorda sprijin, și nu mergeți la aceste întâlniri decât însoțiți de reprezentanții poliției!

În niciun caz nu dați crezare imediat unor «povești» anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție. Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu și în cazul serviciilor medicale de urgență. De aceea, în niciun caz nu trimiteți bani prin persoane necunoscute, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi – nu faceți decât să cădeți în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare” – atenționează polițiștii clujeni.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut