Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința de lucru de joi, 16 decembrie, declararea anului 2023, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În cadrul aceleiași ședințe s-a aprobat înscrierea în Calendarul bisericesc a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii, cu zi de pomenire în 29 martie și s-au aprobat textele liturgice ale sinaxarului, slujbei și acatistului, precum și icoana acestuia. De asemeni, s-au aprobat textele liturgice ale slujbei și paraclisului Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog (12 martie) și textul și acatistul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (1 iunie). Totodată, s-a aprobat solicitarea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane privind publicarea unei foi volante de prevenire a traficului de persoane și distribuirea acesteia prin intermediul parohiilor din Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, în demnitatea de episcop al Devei și Hunedoarei, în locul vrednicului de pomenire episcop Gurie Georgiu, decedat în octombrie 2021. Conform celor anunțate de Patriarhia Română, întronizarea Preasfințitului Părinte Nestor, episcopul Devei și Hunedoarei, va avea loc în data de 26 decembrie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut