Noi decizii ale Sfântului Sinod privind spovedania și duhovnicia

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința de lucru din 29 septembrie, mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind spovedania şi duhovnicia.

Astfel – informează Patriarhia Română -, Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, „pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii”.

„Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)” – sunt alte propuneri privind spovedania și duhovnicia, aprobate în ședința Sfântului Sinod din 29 septembrie.

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.

Tot în aceeași ședință a fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni și au fost reconfirmate condițiile înscrierii la doctoratul în Teologie.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut