Noaptea Muzeelor 2022 (III)

Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană

Str. Baba Novac nr. 35

**17.00-24.00*

Gazdele de la Turnul – străjer al Clujului ne întâmpină cu multe manifestări ce nu trebuie ratate de Noaptea Muzeelor! Este vorba despre cele două expoziții foto-documentare permanente, „Orașul și Academia” și „Turnul Croitorilor de-a lungul timpului”. Farmecul acestora este completat de expoziția Istoria pe masă, o selecție aparte de 8 diorame ce reconstituie fidel, la scară miniaturală, diferite monumente de cult și peisaje din Evul Mediu. O altă sursă de inspirație este, negreșit, expoziția de mixed media a artistului clujean Flavius Lucăcel denumită sugestiv „Curierul timpului”- o încercare de a readuce la viață obiecte vechi și de a le repune în circuitul cultural-artistic, cu valoare adăugată. Nu lipsesc nici evenimentele de Noaptea Muzeelor! „Historical Miniature Wargames” (17.00-21.00) au atât o componentă educativă, aceea de a familiariza publicul cu diversele realități istorice din domeniul militar, cât și una distractivă. De la ora 19.00 si ulterior de la 21.00, în Sala media va fi proiectat filmul documentar „UBB 440 – începuturile iezuite” care ne prezintă începuturile învățământului academic la Cluj-Napoca.

Ramele au fost primele care mi-au atras atenția. Am trecut pe lângă o clădire care era în restaurare în Cluj și în curte erau aruncate geamurile vechi. Am întrebat dacă sunt de dat și mi s-a spus că da. Era iarnă, erau ninse. Le-am luat, m-am apucat de curățat, am învățat să curăț, am început cu lampa cu benzină, pe urmă am găsit materiale care decapează vopselele și apoi am observat un fenomen destul de răspândit la țară, o practică, nu neapărat generală. După ce părinții nu mai sunt, copii merg la casele părintești și fac curățenie. Aruncă de-a valma obiectele din casă. Am observat că astfel se distruge un patrimoniu al micilor comunități, al familiilor, patrimoniu realizat, în general, de partea feminină din gospodăria țărănească. Erau obiecte de manualitate, ștergare, cearșafuri. Am vrut să atrag puțin atenția asupra fenomenului, e păcat că se distrug aceste lucruri pe care nu știu cine o să le mai facă. Erau foarte bine realizate, din materiale și culori naturale, vopsite de femei din mediul rural. M-am gândit să fac un obiect care să conțină geamul și acest material. Un alt fenomen pe care l-am sesizat ulterior a fost legat de casele vechi de la sate, acestea erau distruse și înlocuite cu altele noi, dar mai erau oameni care nu aruncau geamurile și am primit de la două case astfel de geamuri. Așa am ajuns la niște geamuri mici, cu un fel de cruce în ele, care nu mai trebuiau decapate”, ne spune artistul Flavius Lucăcel.

Publicul a primit această formă de artă cu interes. Este, practic, vorba de un fel de instalație artistică, un soi de manifest, totodată, pentru conservarea aspectelor ce țin de familie, de comunitate. „Eu sunt preocupat de micul patrimoniu al familiei”, mărturisește Flavius Lucăcel.

Muzeul Mitropoliei Clujului

Piața Avram Iancu, demisolul Catedralei Mitropolitane

*10.00-24.00*

Două evenimente speciale vor marca vizita la Muzeul Mitropoliei. Mai exact, conferința susținută de prof. univ. dr. Adrian Papahagi – Programul iconografic al celui mai vechi manuscris păstrat în România (Evangheliarul de la Lorsch – „Codex Aureus, sec. IX), cu începere de la ora 19.30, și recitalul instrumental-vocal memorabil „Nocturne”, în interpretarea elevilor și profesorilor Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, de la ora 20.20.

Pe lângă aceste evenimente, putem vizita expozițiile „Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească” – exponatele datând din perioada sec. XV-XIX- și „Miniaturi” (temporară) a artistului plastic Dr. Ana Platon, care va fi vernisată la ora 19.50. Invitat special va fi Prof. Univ. Dr. Marcel Munteanu.

Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei (UBB)

Str. Croitorilor nr. 13

*20.00 – 24.00*

Muzeografii primului muzeu virtual despre Holocaust din lume pregătesc tururi ghidate pe tema „Memoria Holocaustului transilvan”.

 

 

Complexul Acvaristic (USAMV)

Str. Calea Mănăștur nr. 3-5, Clădirea Rectoratului

*18.00 – 24.00*

Cei care îi vor trece pragul vor avea parte de o experiență de învățare și relaxare totodată admirând colecția de exponate naturale specifice zonelor umede și mediilor acvatice dar și acvariile ce găzduiesc peste 70 de specii de pești, amfibieni și plante, din România și din lumea largă.

 

Muzeul Memorial David Prodan (UBB)

Str. David Prodan nr.1

*18.00-21.00*

Intrăm în locuința istoricului David Prodan, în care s-au păstrat biblioteca acestuia, documente inedite, obiecte personale, autografe valoroase și distincții primite de-a lungul carierei sale academice. Evenimentul special va consta în proiectarea interviului filmat despre personalitatea marelui istoric, realizat de către Mihai Gherman, cercetător în cadrul Bibliotecii Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

Muzeul Municipal Dej

Strada 1 Mai nr. 3, Dej, jud. Cluj

*17.00-24.00*

Noaptea Europeană a Muzeelor va fi marcată la Dej prin incursiuni în istorie, galeriile permanente fiind deschise, dar și prin momente muzicale, ateliere creative, tehnici de supraviețuire, contactul cu natura, reenactment istoric sau expoziții de arte vizuale.

Programul detaliat cuprinde următoarele activități special gândite pentru data de 14 mai:

Ateliere:17:00 – 19:00 Ateliere de orientare cu busola, noduri și prim-ajutor alături de Cercetașii României; 17:00 – 19:00 Atelier textile antice cu Doina Panov; 19:00 – 24:00 Atelier monetărie, tehnică militară antică, lupte cu gladiatori alături de Terra Dacica Aeterna; 17:30 – 24:00 Demonstrații ale Clubului de Robotică din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej.

Expoziții: 19:00 – 24:00 Expoziția „Ein Mann wohnt im Haus der spielt mit den Schlangen” alături de artistul Tudor Costin care va și realiza o instalație artistică în timp real; 17:00 – 24:00 Expoziția fotografică din seria „Places Suffering” alături de Cristian Lipovan. Muzică:17:30 – 20:00 Chitară live alături de Szekely Pal; 20:00 – 21:00 Moment surpriză chitară; 21:00 – 24:00; Muzică de relaxare și jocuri de lumini prin 3V Dome Solutions. Filme: 17:00 – 18:30 Cartea Junglei (pentru copii); 19:00 – 20:30 Sufletul petrecerii (comedie); 21:00 – 22:30 The Forest (horror).

De Noaptea Muzeelor, accesul în toate instituțiile muzeale este liber!

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană, Muzeul Mitropoliei Clujului, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască “Dr. Moshe Carmilly”, USAMV Cluj, Muzeele UBB, Muzeul Municipal Dej.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut