Noaptea cercetătorilor la UBB

Copiii și adulții vor putea descoperi lumea fascinantă a științei în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”, organizat în perioada 24 – 25 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), cu sprijinul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC).

Desfășurat sub tema „ReCoNnect – The Green Deal: Research Communication to communities”, evenimentul cuprinde activități destinate vizitatorilor de toate vârstele: experimente, demonstrații și concursuri pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității, dar și prezentări și discuții interactive, dezbateri sau tururi ghidate pe teme de interes pentru cercetare.

Activitățile, organizate de cercetători, cadre didactice și studenți ai FSIM, dar și de invitații la eveniment, se vor desfășura, în data de 24 septembrie, în Parcul Central – zona Casino (14:00 – 22:00), la sediul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (19:00 – 22:00) și în Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” (19:00 – 21:00). În 25 septembrie, activitățile vor cuprinde discuții cu comunitatea în cadrul unor tururi ghidate în Pădurea-parc Făget (11:00 – 13:00) și în Parcul feroviarilor (11:00 – 14:00), pe subiecte privind serviciile ecosistemice ale pădurilor peri-urbane și regenerarea urbană.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment care aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului și se desfășoară în 21 de orașe din țară într-un mod interactiv, educativ și distractiv. Cele mai mari institute de cercetare și cele mai importante instituții de învățământ superior din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului.

La nivel regional, evenimentul este coordonat tot de Universitatea Babeș-Bolyai, activități organizate de parteneri locali fiind desfășurate și la Satu-Mare, Baia-Mare și Bistrița. La nivel național, în cadrul consorțiului ReCoNnect – The Green Deal, evenimentul va fi marcat în alte 17 localități prin activități legate de știință și cercetare. Din consorțiu fac parte: Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Federația Fundațiilor Comunitare din România, Fundația Comunitară București.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie. finanțate prin proiectul cadru Horizon 2020.

Evenimentele de la Cluj-Napoca vor putea fi urmărite și pe Facebook.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut