Noaptea arestării Episcopilor, mărturie despre Înviere

În Eparhiile Bisericii Române Unite cu Roma se comemorează, la fiecare final de octombrie, „noaptea arestării” Episcopilor martiri. În acest an – când se împlinesc 75 de ani de la desființarea prin lege abuzivă a Bisericii Române Unite -, o seară de rugăciune dedicată „nopții arestării” a fost organizată în după-amiaza de vineri 27 octombrie 2023, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

În mod asemănător, programe comemorative s-au derulat în toate catedralele greco-catolice din țară și în multe biserici parohiale și mănăstiri. Această zi a fost în întreaga lume și o zi de rugăciune pentru victimele războaielor și pentru pace, la cererea Sfântului Părinte Francisc.

În octombrie 1948, privind „semnele vremurilor” fiecare credincios greco-catolic, cleric sau laic, avea în față o realitate dură care-l avertiza: „Dacă nu treci la altă credință vei fi legat, încătușat, lipsit de toate, trimis la munci istovitoare, bătut și schingiuit, vei suferi de foame și sete, de frig și boli, familia ta va fi persecutată, urmărită, lipsită de toate…”. Dar n-au trecut, nu și-au abandonat crezul. Episcopul Iuliu Hossu arată și motivul: „Mântuitorul nostru a spus: «În lume scârbă, necaz veți avea, dar îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea» (In 16,33)”. Ierarhii Bisericii persecutate, împreună cu mulți preoți și credincioși aflați sub păstorirea lor, au primit „scârba, necazul, osânda” cu ochii ațintiți la Înviere.

An de răscruce pentru România, în mod particular pentru Biserica Română Unită – 1948; an de răscruce pentru omenire – 2023. Din nou e evident pericolul, valorile democrației sunt amenințate. La îndemnul Papei Francisc, prin rugăciunea care s-a înălțat spre Cer, în întreaga zi de 27 octombrie 2023, pe toate meridianele lumii, credința și speranța au fost întărite în Biserica Catolică, pentru că, oricare ar fi calea – chiar presărată cu patimi – Învierea va birui strălucitoare peste puterea întunericului, a urii și a morții.

Învierea este puterea creștinului, „punctul de sprijin” ce-i păstrează neclintit crezul, indiferent de amploarea și forța argumentelor ce-i sunt puse înainte, a presiunilor ce vor să dilueze, să pervertească această credință. În acel ceas „al Vinerii Mari” pentru Biserica Română Unită, arestați de-a lungul a trei zile – din 27 până în 29 octombrie 1948 -, Episcopii și-au pus viața în mâna Domnului acceptând că ceea ce li se întâmpla este voința divină.

Preasfințitul Vasile Aftenie, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a fost ridicat la București în noaptea de 28/29 octombrie 1948, din str. Polonă, împreună cu parohul, pr. Tit Liviu Chinezu (care va fi consacrat episcop pe ascuns, în timpul detenției), și a fost dus la Ministerul de Interne din București. A murit la doar 51 de ani, ca urmare a torturilor la care a fost supus.

Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu, Episcop de Oradea Mare și Administrator Apostolic al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a fost arestat în 28 octombrie 1948, la sediul său episcopal. A murit în 11 iulie 1952, în vârstă de 77 de ani, în celula 44, înconjurat de ceilalți frați Episcopi, care i-au făcut slujba de înmormântare, înainte să fie luat și aruncat în cimitirul săracilor.

Preasfințitul Ioan Suciu, Episcop auxiliar de Oradea Mare și Administrator Apostolic al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, cel mai tânăr dintre cei șapte martiri, arestat la 27 octombrie 1948, și-a încheiat drumul vieții pământești la doar 46 de ani, la Sighet, în celula 44, la 27 iunie 1953. A murit de foame. A murit rostind cu voce tare rugăciunile Tatăl Nostru și Născătoare de Dumnezeu.

Preasfințitul Tit Liviu Chinezu, Episcopul consacrat în clandestinitate, atunci protopop de București, a fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948. A murit de frig în Penitenciarul de la Sighet, la numai 51 de ani, în 15 ianuarie 1955.

Preasfințitul Ioan Bălan, Episcop de Lugoj a fost arestat în 28 octombrie 1948. A murit în 4 august 1959, la mânăstirea Ciorogârla de lângă București unde la acea dată se afla închis cu domiciliu obligatoriu. Avea 79 de ani.

Preasfințitul Alexandru Rusu, Episcop de Maramureș, în 29 octombrie 1948 a fost arestat la Baia Mare. După un îndelungat periplu prin diverse locuri de detenție, a trecut la Domnul la 79 de ani, la 9 mai 1963, în infirmeria Penitenciarului din Gherla.

Episcopul Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla, cel dintâi cardinal al neamului românesc a rămas fidel până la sfârșit motto-ului său: „Credința noastră este viața noastră!” A fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948. Din 1956, ultima parte a vieții a petrecut-o în domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Căldărușani. A murit în vârstă de 85 de ani, în 28 mai 1970, la spitalul Colentina din București.

Prin cei șapte Episcopi martiri, Biserica de azi s-a umplut de lumină. După beatificarea lor de către Sfântul Părinte Francisc, la Blaj, la 2 iunie 2019, sunt cinstiți ca Fericiți ai Bisericii Catolice și, prin viața și moartea lor, mărturisesc lumii despre Înviere.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut