Niciun copil de la Gine I nu a murit din cauza nosocomialelor

Ancheta internă realizată de la Secția Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca după ce în spațiul public au apărut informații cum că doi nou născuți au murit aici din cauza infecțiilor nosocomiale arată că nu acest lucru a provocat decesul micuților. Rezultatele verificărilor interne au fost confirmate și de ancheta realizată de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj și de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj.

Zilele trecute, un deputat de Buzău și mai multe bloguri și site-uri cu conținut media au anunțat că doi au anunțat că în Secția de neonatologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență ar fi murit în ultimele copii din cauza infecțiilor intraspitalicești.

Rezultatele anchetelor și verificărilor făcute pe această temă arată însă că mortea micuților nu a fost cauzată de nosocomiale.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a transmis că în perioada 13-14 octombrie 2022, Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Cluj și Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, a dispus o anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate. Asstfel, pe baza analizei tuturor documentelor medicale și a controlului în spațiile Secției Neonatologie 1 s-a constatat că în luna septembrie 2022, în Secția Neonatologie 1 a SCJU Cluj au decedat un număr de doi copii nou-născuți prematur. „Dintre cele două cazuri de deces, a fost identificat un singur caz de infecție asociată asistenței medicale (IAAM) sau infecție spitalicească cu etiologie Serratia marcensens la nou-născutul prematur V.A. În acest caz nu a rezultat că infecția spitalicească a fost cauza decesului. Sarcina gemelară a fost urmare a unei fertilizări in vitro. Copilul s-a născut la 31 săptămâni de sarcină și a fost transportat împreună cu fratele geamăn cu elicopterul de la un alt spital, în stare foarte gravă, cu detresă respiratorie severă. Evoluția cazului nu a fost favorabilă, iar examenul bacteriologic din cataterul ombilical a relevat Serratia marcenses, care este un oportunist patogen, adică un germen ce nu afectează organismul sănătos, dar care devine virulent în condițiile unei gazde vulnerabile, cu imunitatea nedezvoltată”, a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În celălalt caz (nou-născut C.E.) se precizează că nu a fost identificată infecție spitalicească, culturile bacteriene infirmând orice formă de infecție. „Cauza decesului a fost o prematuritate cu complicații aferente la un nou-născut din mama COVID pozitiv, aflată sub tratament și pentru alte afecțiuni. Protocoalele medicale de investigare privind etiologia de IAAM, probele bacteriologice recoltate conform acestor protocoale au avut rezultate negative. Nou-născutul a prezentat una dintre complicațiile specifice prematurității, enterocolita ulcero-necrozantă cu pneumatoză intestinală, pentru care i s-au efectuat 4 consulturi de specialitate la Secția Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și i s-au administrat antibiotice, conform ghidurilor și protocoalelor care se aplică în aceste situații. Hemoculturile repetate de 4 ori nu au decelat niciun germen (culturi negative). Prin urmare, antibioterapia a fost aplicată pentru enterocolita ulcero-necrozantă și nu pentru o eventuală infecție spitalicească, așa cum s-a afirmat în spațiul public. Examenul microscopic al placentei a relevat hipoperfuzie sanguină cu efecte negative asupra dezvoltării fătului”, a transmis unitatea medicală clujeană.

 

Potrivit SCJU C-N în această secție a spitalului sunt tratate toate cazurile de complicații la naștere din regiunea nord-vest a țării, inclusiv situațiile în care mamele prezintă infecția COVID (aproape 400 de cazuri în ultimii doi ani). „Adresabilitatea către această secție este foarte mare, peste 1500 de nașteri doar în acest an. Pe lângă cazurile de complicații la naștere din spital, permanent sunt transferate aici cazurile complicate din alte spitale și maternități. Rata de mortalitate se situează sub 1 %, mai precis 0,82 %, incluzând și cazurile grave preluate de la alte spitale; SCJU Cluj face eforturi susținute să limiteze, pe cât posibil, incidența cazurilor de infecții asociate actului medical și a rezistenței antibacteriene dezvoltate de consumul de antibiotice, fiind parte a unui proiect național pe această temă, dezvoltat de Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, sub coordonarea ministerului; serviciul epidemiologic al spitalului (SPIAAM) efectuează anchete de fiecare dată când se semnalează cazuri de infecții spitalicești. Aceste cazuri de infecții asociate actului medical sunt raportate cu celeritate Ministerului Sănătății. De asemenea, după semnalarea cazului izolat de infecție au fost aplicate toate măsurile prevăzute în protocoalele medicale legate de limitarea răspândirii, controlul și prevenirea infecțiilor spitalicești. Datele și evidențele de supraveghere nu au evidențiat alte cazuri de IAAM în luna septembrie 2022, în Secția Neonatologie 1”, a mai menționat unitatea medicală. Totodată, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a transmis că regretă pierderea nou-născuților prematuri și este alături de familiile îndurerate. „Respectăm dreptul legal al aparținătorilor de a se adresa instanței și vom pune la dispoziție toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate”, a precizat SCJUCN.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut