Nemulțumirile legate de Parcul Natural Apuseni nu se opresc la Beliș

Primarul comunei Călățele, Vasile Tripon, se declară și el solidar cu primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, în demersul inițiat de acesta de ieșire din Parcul Natural Apuseni.

„Dacă vreunul dintre satele comunei ar fi fost prins în acest Parc, m-aș fi raliat imediat inițiativei primarului din Beliș, de organizare a unui referendum. Noi, însă, nu avem comunități, avem doar pășune și pădure în Parcul Natural Apuseni” – a declarat, pentru Făclia, primarul comunei Călățele.

Acesta s-a declarat, la rândul lui, nemulțumit de modul în care este administrat Parcul și de aberațiile cuprinse în noul Regulament.

„Noi nu avem o suprafață mare, avem doar 48 de hectare în zona Parcului, dar ne lovim de tot felul de probleme. De exemplu, când am depus documentația pentru amenajamentul pastoral ni s-au cerut avize peste avize, studii peste studii, și de un an și ceva stăm să ne dea ei aprobările. De ce să facem noi studii pentru așa ceva? Am avut o ședință în care trebuia să aprobăm managementul Parcului pe 5 ani, de la care toți primarii am ieșit afară și n-am vrut să semnăm, pentru că erau niște aberații acolo, pentru comunitățile care sunt în Parc. Lemnele doborâte de furtună, chiar dacă sunt căzute pe trasee turistice, nu avem voie să le exploatăm fără avizul lor. Lemnele doborâte de furtuna din 2017 le-am vândut abia anul trecut, când se degradaseră aproape complet, fiindcă numai după trei ani ne-au dat ei avizul” – a declarat Vasile Tripon.

Cu puțin timp în urmă, primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, și-a anunțat intenția organizării unui referendum pentru ieșirea comunei Beliș din Parcul Natural Apuseni. Spre deosebire de celelalte comune care au suprafețe relativ mici, unele doar pășuni și păduri, prinse în acest Parc, comuna Beliș este inclusă 99%.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut