Necazuri noi în paradis

Că tot a venit vremea îndrăgostelilor și a relațiilor amoroase, nu putem să nu ne gândim la năstrușnicul mariaj dintre marile partide PSD și PNL, care conduce țara de o bună bucată de vreme. Se vede treaba că, pe cât de neîncrezători eram la început cu toții, pe atât de puternic se dovedește a fi parteneriatul dintre cele două mari formațiuni politice, care de fapt nici în clin nici în mânecă nu au una cu cealaltă.

Și totuși, în ultima vreme, noi probleme s-au ivit în paradisul coaliției, iar împotmolirea pe legile educației și misteriosul caz Lucian Bode – o telenovelă fără sfârșit – sunt numai două dintre acestea. Cu alte cuvinte, două scandaluri ce par a pune la grea încercare guvernarea, în ultima perioadă.

Pe subiectul celor două proiecte de legi atât de importante pentru viitorul copiilor din România a curs multă cerneală încă de când au fost lansate cu surle și trâmbițe în spațiul public. Concepute pe repede înainte, doar pentru a bifa încă un demers dictat de sus, cele două legi numai pe ideea unei Românii educate nu au fost croite. De altfel, s-au adunat grămezi de amendamente ale opoziției, care zac prin sertare fără a fi luate în seamă.

Culmea, mai nou, și social democrații stau la coadă pentru a-și exprima nemulțumirile pe această temă. De curând, ei au semnalat corectarea, pe ici-pe colo, a unor aspecte cheie, peste care nu se poate trece într- un învățământ de calitate, ca să îi cităm pe autori. Deocamdată, nu se știe exact ce au obținut PSD-iștii, însă vedem că discuțiile se desfășoară în continuare cu ușile închise, în spiritul secretomaniei care caracterizează PNL-ul.

Pe de altă parte, este greu de crezut că Partidul Social Democrat va și obține ceea ce a cerut, adică dezbateri extinse pe tot parcursul anului. Căci, după cum bine știm, tot președintele Iohannis va avea ultimul cuvânt de spus.

După cum ultimul cuvânt de spus îl are și în controversatul caz Bode, ministrul de la Interne care, după eșecul cu Spațiul Schengen, mai este implicat și într-un scandal de plagiat de proporții. După o îndelungată tăcere, a venit și reacția lui Klaus Iohannis: ”(…) Este adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rocadă sau rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus zilele trecute şeful statului.

Așadar, problemele se țin lanț în paradisul coaliției de guvernare, iar semne că se vor rezolva prea curând nu sunt. Și chiar dacă până la rotativă se vor mai subția, cu siguranță că electoratul le va deconta cu vârf și îndesat la alegerile care se apropie.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut