Ne-a părăsit prima campioană mondială a scrimei românești, clujeanca Olga Orban Szabo

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioana mondială a scrimei româneşti, a murit la 83 de ani. Floretista născută la Cluj, pe 9 octombrie 1938, a cunoscut succesul şi gloria pe planşele lumii, fiind exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul.

Olga Orban-Szabo a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească, obţinând argintul în competiţia individuală la Jocurile de la Melbourne în 1956. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, şi prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl şi Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul sau: trei la Jocurile Olimpice (una de argint, două de bronz) şi opt la Campionatele Mondiale (două de aur, trei de argint, trei de bronz). ”Prin ceea ce lasă moştenire Familiei Scrimei Româneşti, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoţii şi clipe de neuitat, lecţii de viaţă despre caracter şi omenie, EA şi colegele ei din generaţia de aur a floretei româneşti, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea”, a afirmat Federaţia Română de Scrimă.

Anul trecut, o altă mare floretistă născută la Cluj, Ileana Gyulai Ienei, campioană mondială şi medaliată olimpică, a decedat la vârsta de 75 de ani. Ileana Gyulai, născută în 12 iunie 1946, a făcut parte din valoroasa generaţie de floretiste lansate la Satu Mare în 1964 de antrenorul Alexandru Csipler şi a cunoscut succesul alături de colegele sale din echipa reprezentativă condusă de Andrei Vâlcea. Campioană mondială la echipe în 1969, de două ori medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice, la Ciudad de Mexico în 1968 şi Munchen 1972, Ileana Gyulai mai are în palmares alte 6 medalii mondiale, 3 de argint şi 3 de bronz, câştigate între 1965 şi 1974. Alături de colegele din echipa Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1973. Ileana Gyulai este de trei ori campioană naţională la floretă individual (1966, 1967 şi 1973) şi de 15 ori campioană naţională la echipe (Unio Satu Mare – 1964, Steaua între 1965-1980). Timp de 15 ani, Ileana Gyulai s-a aflat constant în ierarhia scrimei feminine mondiale. În 1970 a fost declarată de ziarul Sportul cea mai bună sportivă a anului. Anul acesta, Federaţia Internaţională de Scrimă a inclus-o în Hall of Fame. Ileana Gyulai a fost căsătorită o scurtă perioadă de timp cu campionul olimpic la floretă Ionel Drâmbă. Ea a trăit cei mai mulţi şi frumoşi ani alături de soţul său, cunoscutul fotbalist şi antrenor Emeric Ienei.

Tot pe parcursul anului trecut, ne-a părăsit un alt sportiv emblematic al Universității Cluj. Una dintre cele mai titrate și longevive sportive din țară și din lume: Ecaterina Flora-Orosz. Deținătoare a 26 de titluri naționale la înot, Ecaterina Flora-Orosz a fost în același timp un renumit doctor în științe medicale și s-a îngrijit o bună perioadă de timp sănătatea sportivilor de la Universitatea Cluj dar și a lotului sportivilor români prezenți la Olimpiada de la Los Angeles în 1984. Doamna Flora-Orosz a fost sportiv activ până la vârsta de 81 de ani dobândind 6 medalii de aur la Campionatele Mondiale de Masters, trei medalii de aur la Campionatele Europene și înregistrând 25 de recorduri mondiale la această categorie.

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut