Muzică | Un secol de dor, concert extraordinar Grigore Leșe

Sub genericul „Un secol de dor cu Grigore Leșe”, publicul este invitat la un eveniment muzical deosebit, miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 18:30. Opera Națională Română din Cluj-Napoca va fi gazda concertului extraordinar susținut de îndrăgitul artist de renume internațional alături de orchestra instituției lirice clujene, o colaborare în premieră, sub conducerea dirijorală a maestrului Tiberiu Soare.

Cu acest prilej, vom pătrunde în povestea muzicală a trecutului nostru istoric pe acorduri de muzică tradițională și academică, audiind opere semnate de compozitorii Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin. Acompaniamentul special va fi asigurat de instrumente precum fagotul, tilinca (vechi instrument muzical popular de suflat, asemănător cu fluierul) sau cavalul.

Grigore Leșe alături de invitații săi, soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu (fagot) și Beatrice Pavel (pian), vor impresiona cu interpretări ale scrisorilor de pe front, hori de unul singur, zicări de jale, de dragoste și de înstrăinare, anunță organizatorii în comunicatul transmis presei.

Absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția interpretare muzicală – fagot și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Artist cu spectacole susținute atât în țară, cât și în străinătate, Grigore Leșe este și un reprezentant de seamă pe scenele internaționale. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel), fiind invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume.

Biletele la concert se pot procura online, de pe site-ul www.bilete.ro, sau de la Agenția de Bilete a Operei (vizavi de Opera Națională Română), de luni până vineri, în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00, se mai arată în comunicat.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut