Muzică | High Classic Rooms, episodul 2

În spațiul special amenajat într-una din sălile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei suntem invitați la o nouă incursiune în timp, cu ocazia recitalului cameral susținut de Cvartetul Arcadia, duminică, 14 august, de la ora 17.00, într-o atmosferă de salon de epocă.

Aici vom putea admira piese autentice de mobilier și artă decorativă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provenite din interioarele Castelului de la Mintia (județul Hunedoara), obiecte deținute de contele Géza KUUN și de soția acestuia, baroana Vilma KEMÉNY, anunță organizatorii.

Géza Kuun (1838 – 1905) a fost un renumit filolog, lingvist, istoric și orientalist, membru al Academiei Maghiare de Știință. În anul 1869, acesta a moștenit de la unchiul său, Lajos Gyulay, domeniul și castelul de la Mintia, cărora ulterior le-a conferit o nouă destinație – un loc de întâlnire pentru scriitori și oameni de știință transilvăneni, dar și din străinătate. Castelul era vestit la acea vreme pentru colecțiile sale impresionante de cărți, manuscrise și antichități. Contele Kuun a îngrijit toate aceste comori, pe care le-a completat cu „obiecte interesante aduse de el sau primite cadou din diferite colțuri ale lumii”.

După moartea lui Géza Kuun, soția acestuia a donat o mare parte a bibliotecii și a arhivei Kuun, precum și a colecțiilor de antichități Societății Muzeului Ardelean. În urma donațiilor, patrimoniul societății s-a îmbogățit cu aproximativ opt sute de exponate.

Mini-expoziția de față are un caracter exclusivist, fiind deschisă publicului strict pe perioada evenimentului.

Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai premiate la nivel internațional, format din Ana Török – vioara I, Răsvan Dumitru – vioara a II-a, Traian Boală – violă, Zsolt Török – violoncel, va susține un recital cameral live. Selecția muzicală cuprinde următoarele lucrări: Joseph Haydn – Cvartet nr. 5, op. 76, Bartók Béla – Cvartetul nr. 4, Bartók Béla – Dansuri Românești.

Sunday Times a scris despre interpretarea lor că este „o frumusețe care îți străpunge inima”, iar The Financial Times descria că atmosfera creată de Arcadia are o asemenea încărcătură, încât ”rezultatul este un asalt asupra simţurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”.

”High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu” este gândit ca un eveniment în serie, cuprinzând mai multe recitaluri camerale ale unor artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice. Recitalurile vor avea loc în spațiul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, într-un cadru imitând un salon de epocă, cu piese din patrimoniul instituției clujene, repertoriul fiind, de asemenea, în consonanță cu tematica sugerată prin expunerea obiectelor de mobilier și artă decorativă, aflăm de pe pagina de Facebook a MNIT.

Evenimentul ”High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu”, episodul 2 este organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Iulia GHIDIU

Foto: Sotheby’s

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut