Muzică pentru pace

De-a lungul timpului, manifestările artistice au dovedit că pot crea o punte de legătură între oameni, inclusiv în momentele de grea încercare. Îndemnul marelui dirijor Leonard Bernstein a fost preluat drept crez de către membrii Filarmonicii de Stat ,,Transilvaniaʼʼ: „Acesta va fi răspunsul nostru adus violenţei: vom face muzică mai intens, mai frumos şi cu mai multă dăruire ca niciodată!”

Vineri, 4 martie 2022, de la orele 19 a avut loc concertul simfonic al Filarmonicii de Stat ,,Transilvaniaʼʼ, în locația Auditorium Maximum. Invitații Valentin Uryupin (dirijor) și Daria Ziatdinova (vioară) au urcat pe scenă alături de membrii orchestrei clujene, într-un dialog muzical în onoarea poporului ucrainean și a celor care acum luptă ca binele și pacea să triumfe.

Evenimentul de prestigiu a evidențiat de la bun început solidaritatea instituției de cultură clujene cu inițiativa Radio România Cultural, campania ,,Rugă pentru paceʼʼ, demarată în contextul tragediei din Ucraina. Publicul prezent la concert a audiat un fragment literar emoționant, în lectura îndrăgitei poete Ana Blandiana, extras din prefața cărții „Ultimii martori” a scriitoarei ucrainiene Svetlana Aleksievici, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură: Cândva Dostoievski a pus întrebarea: ,,Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?” Și a răspuns tot el: ,,Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluție. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”.

În deschiderea concertului, dirijorul Valentin Uryupin a dorit să transmită un scurt mesaj, un apel la pace, ,,o eternă declarație de război urii, răului și agresiuniiʼʼ. Acesta a oferit publicului și un argument muzical, un exemplu de ,,compoziție pașnică, o muzică simplă și delicatăʼʼ aparținând venerabilului compozitor ucrainean Valentîn Sîlvestrov, în vârstă de 85 de ani.

Concertul, cuprinzând o selecție din muzica lui Carl Nielsen și César Franck, a fost primit cu mult entuziasm și aplauze la scenă deschisă de către publicul clujean, de toate vârstele. Invitații au oferit o prestație de înalt nivel artistic, acompaniați pe măsură de membrii orchestrei Filarmonicii de Stat ,,Transilvaniaʼʼ.

Stagiunea 2021-2022 a Filarmonicii va continua vineri, 11 martie 2022, de la orele 19, cu evenimentul intitulat ,,Visual musicʼʼ, un concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Cornel Groza și care va integra mai multe domenii artistice.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut